Bitno mi je da Rusija čvrsto podupire  suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i konstitutivnu jednakpravnosti sva tri naroda u BiH, istaknula je predsjednica Republike u ekskluzivnom intervju za HRT.

-Rusija je vrlo realna. Rusija razumije da je Hrvatska članica Europske unije i NATO-a i da naravno zauzimamo i pozicije koje su u skladu i sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije i sa stavovima NATO-a i dvotračnim pristupom. Međutim, isto tako ne može se zanemariti uloga Rusije na prostoru jugoistoka Europe, ne samo veze među politikom odnosno državnim vrhom već i činjenica da je Rusija jedna od članica vijeća za implementaciju mira u BiH, dakle tog izvršnog odbora koji visokom predstavniku u BiH daje i instrukcije o daljnjem djelovanju. Ono što mi je iznimno bitno, pitali ste za BiH i za Srbiju pa ću tako i odgovoriti. Bitno mi je oko BiH da postoji čvrsta potpora suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti BiH i konstitutivnoj jednakpravnosti sva tri naroda u BiH i da Rusija potiče ono što želimo napraviti s predsjednikom Vučićem da se Hrvatska i Srbija približe u rješavanje otvorenih odnosa - istaknula je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ekskluzivnom razgovoru za HRT.

Prokomentirala je i pozive Rusiji da se uključi u Inicijativu tri mora.

-Ono što je meni bitno, broj jedan da Rusija ne doživljava kao nekakvo područje koje se organizira protiv Rusije i da se ne usmjerava protiv Rusije kao što to nije inicijativa niti protiv Njemačke ili nekih drugih zapadnih saveznica kako to neki komentiraju.Dakle, htjela sam jednostavno to raščistiti. Mislim da je najbolji mogući način da nekome date popis projekata da se iz samih projekata vidi o kakvoj je inicijativi riječ. Izgradnja infrastrukture, prometne, energetske, ali i digitalne infrastrukture. Ova je zemlja daleko u tome odmaknula zbog toga sam i ponudila te projekte - prije svega da imaju uvid u to što je poanta same incijative, a drugo ako su zainteresirani za sudjelovanje, za investiranje u te projekte. Oni se prija svega investiraju iz fondova Europske unije, ali ti novci neće biti dovoljni i trebat ćemo tražiti investitore sa strane.

Naravno, ako nekoj državi ne odgovara raditi s Ruskom Federacijom u smislu ulaganja kapitala te države ne moraju na javnim nabavama birati ruske izvođače. Inicijativu ne treba shvaćati kao neku striktnu inicijativu koja ima svoju politiku koju moramo dogovarati i usuglašavati. To je neformalna platforma. I dalje je to inicijativa 12 država članica EU-a od kojih svaka ima svoje nacionalne interese i svaka ima drukčiju politiku prema Ruskoj federaciji - neke malo više balansiraju, neke malo manje. Hrvatska zastupa dvotračni pristup Ruskoj Federaciji i mislim da je otvorenost i transparentnost najbolji način da se riješe bilo kakve nedoumice - rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

>>

Osvrnula se i na pitanje Agrokora, te pojasnila kako je riječ o korporativnom a ne o međudržavnom problemu.

-Bio je ovo iznimno bitan posjet, ali svojevrsni uteg jest situacija oko Agrokora i potraživanja ruskih državnih banaka. Ne zavaravam se da ja nešto osobno mogu riješiti u svemu tome. Međutim, vidim da postoji buka uz komunikacijskom kanalu da nisu sasvim jasne neke stvari niti s njihove niti s naše strane. Zato sam se ponudila da spojim one ljude koji to rješavaju. Ja neću nuditi rješenje jer za to nisam niti ovlaštena niti sam komepetentna, ali smatram da mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka, ako je potrebno, pomoći u rješavanju ovog pitanja jer ono jest prije svega korporativno. Međutim, nažalost počelo je dominirati državnim odnosima između Rusije i Hrvatske i kao takvo ono se treba staviti u onu pravu sferu u koju pripada - zaključila je predsjednica.

 

M.M.