Nakon današnjeg razgovora, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan obratili su se javnosti te izrazili zajedničku spremnost na suradnji oko stabilizacije stanja u BiH. U tom kontekstu najavili su trilateralnu inicijativu Turske, Hrvatske i BiH na ministarskoj i razini šefova država.

-Dopustite mi da zahvalim Erdoganu na gostoprimstvu u Ankari. Moj posjet je radni posjet, ali meni i vrlo vrijedan radi daljnjeg razvoja odnosa između turske i Hrvatske, ali i u pogledu razgovora o temama od interesa obje zemlje - rekla je predsjednica nakon susreta.

Istaknula je kako očekuje rast hrvatsko-turskih gospodarskih odnosa.

-Hrvatska i Turska imaju izvrsne odnose, nemamo otvorenih pitanja, ali ima prostora za dodatno poboljšanje, osobito na području gospodarstva, trgovine, investicija. Posjet Erdogana Zagrebu osnažilo je naše odnose. Radujem se našim sljedećim susretima, nadam se da će se trgovinska razmjena još ojačati. Dosad je iznosila nešto više od 300 tisuća eura, a rekli ste u Zagrebu da će se povećati na milijun eura. Očekujem da će se to i dogoditi. Vidim povećan broj turskih turista, ali mislim da su mogućnosti puno veće. Koristim ovu priliku da pozovem turski narod da posjeti Hrvatsku. Vidjeli smo i investicije u energetskom sektoru. Tu je i odluka Hrvatske gospodarske komore da otvori ured u Istanbulu, koji će biti otvoren ove godine. Postoji veliki potencijal za industriju prerade mesa, jer turske tvrtke imaju halal certifikat, a naše tvrtke su nastrojene prema turistima islamske vjere - istaknula je.

Osvrćući se na stanje u BiH podsjetila je na potrebu da Hrvatska i turska nastave svoju potrebu kao promotori procesa u BiH.

-Zahvalna sam što shvaćate potrebu da Hrvatska i turska nastave svoju potrebu kao promotori procesa u BiH, koji će ovu zemlju približiti napretku na dobrobit svih građana i omogućiti joj članstvo u EU. Obje zemlje podupiru akcijski plan za članstvo BiH. Želim naglasiti važnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebu da se nastavi s ustavnom reformom, što će osigurati budućnost svih triju naroda i budućnost BiH, koja će biti prosperitetna i koja će imati mogućnost nastavka pregovora s EU što je prije moguće. Mi se veselimo tome što ćemo susjedima pružiti svu pomoć u tom putu - kazala je.

Podsjetila je da je članstvo u Sjevernoatlantskim integracijama put za sve zemlje u JI Europi.

-Članstvo u Sjevernoatlantskim integracijama put je za sve susjedne zemlje u JI Europi, a Hrvatska će tim zemljama omogućiti svu pomoć. Dogovor koji su postigli EU i Turska 2016. godine i činjenice da Turska poštuje i poštovala je taj dogovor kazuje da moramo rješavati korijenske probleme tih pitanja i osigurati bolji život. Nadam se da ću u sljedećem posjetu Turskoj moći posjetiti neki od izbjegličkih centara. Razgovarali smo o situaciji u Siriji i Iraku i drugim zemljama. Tu je i potreba da premostimo svoje razlike, neslaganja, da bismo postigli trajni mir i sigurnost - zaključila je predsjednica.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan ocijenio je da se tursko-hrvatski odnosi i dalje razvijaju.

-Hrvatska je za nas vrlo važna država i nama je interes da ona bude jaka i naši odnosi su na vrlo visokoj razini na Balkanu, u interesu mira, blagostanja i zajedničkog razvoja. Naši odnosi s Hrvatskom se i dalje razvijaju. Turska je svakako zainteresirana na svim platformama kako na europskoj tako i na svim razinama za skladan razvoj političkih odnosa. S povezivanjem unutar Europe postoje zajednički ciljevi kojima svi stremimo i oni se odnose na naše bilateralne odnose i reflektiraju se na naše gospodarske odnose. U trgovini, u razmjeni ulaganja, naša ekonomska suradnja je odraz dobre političke suradnje i pokazuje zajedničku volju za napretkom u tom smislu. Na energetskom sektoru imamo uspješnu suradnju. Svi problemi naših poduzeća nastoje se riješiti na terenu. U Hrvatskoj smo ponosni na naša ulaganja i podržavamo ih kao država na određeni način i to smatramo da je od zajedničke koristi. Imamo i suradnju na području obnovljivih izvora energije, a tu su potrebna i dodatna istraživanja.

Imali smo vrlo plodne i korisne sastanke danas. Mi smo s Hrvatskom, koja je od 2013. članica EU, nastojali da bez obzira na to pojačamo i osnažimo međusobnu suradnju. Na tim sastancima smo prošli i regionalne i međunarodne odnose. Važna je i naša vojna suradnja. S Turskom Hrvatska ima odnose koje treba konkretizirati na raznim poljima - rekao je.

Najavio je zajedničke tursko-hrvatske inicijative prema BiH.

-U ovom vrlo osjetljivom razdoblju nastojat ćemo stremiti ka rješavanju svih izazova i problema koji su nam na putu. Što se tiče borbe protiv terorizma, na istom smo geopolitičkom prostoru. Važno je promatrati razvoj događaja u BiH, pa smo u tom smislu usmjereni na napredak u području gospodarstva i razvoja društvenih odnosa u toj zemlji i tu je potreban sustav savjetovanja, koji ćemo razvijati u narednim mjesecima. Zajednička će se ministarstva naći na zajedničkoj platformi u tom smislu.

Našli smo zajedničko stajalište i u pogledu terorističkih jedinica Gulena, da u zajedničkoj suradnji se i dalje borimo protiv utjecaja takvih i sličnih skupina. Što se tiče Sirije i Iraka, a posebice procesa koji sada traju i nastavljaju se, ratovi protiv terorizma koji se vode. Smatram posjet vrlo plodnim, korisnim i uspješnim. On je dao novi vjetar u leđa našim zajedničkim odnosima, ali i razvoju ne samo bilateralnih, nego i odnosa u regiji", rekao je Erdogan.

Upitan što su razgovarali o situaciji u BiH, Erdogan je rekao da je situacija u BiH propisana Dejtonskim sporazumom.

-Situacija u BiH je propisana Dejtonskim sporazumom i u okvirima tog sporazuma treba tražiti i rješenja. Zajedničkim radom imamo stalnu namjeru i težnju da pomognemo, ali bez direktiva kako treba raditi i mješanja u unutarnje stvari - rekao je Erdogan.

 

M.M.