Bliskoistočni sukob, čije je žarište trenutačno u Siriji, ponovno prijeti širom eskalacijom. Sirijska vojska srušila je izraelski borbeni zrakoplov F-16, čija je meta bio iranski pogon u Siriji. Tome je prethodio ulazak iranskog drona u izraelski zračni prostor. Izraelci su odmah nakon rušenja drona napali 12 iranskih i sirijskih meta duboko na sirijskom području.

Izraelci tvrde da su zrakoplove poslali u Siriju nakon što su srušili iranski dron koji je letio nad njihovim područjem. Riječ je o najozbiljnijem incidentu između Izraela i Irana od 2011., javlja HRT.

Na sjeveru Izraela na mjestu pada F-16 izvedena je kontrolirana eksplozija izraelske vojske. Dvojica pilota iskočila su prije nego što je zrakoplov udario u tlo, jedan od njih teško je ozlijeđen. Prvi put od početka sirijskoga rata uništen je jedan izraelski borbeni avion. 

Ušavši u izraelski zračni prostor, dron je pokrenuo dramatičan slijed današnjih događaja. Izraelci su, naime, odmah nakon rušenja drona napali 12 iranskih i sirijskih meta duboko na sirijskom području.

Izvori u Damasku rekli su da među sirijskim snagama ima žrtava te da su tri osobe ubijene na vojnom položaju u središnjoj pokrajini Homsu.

Milicije u Siriji, koje podupire Iran i koje se bore na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada, demantirale su da je meta drona bio Izrael ustvrdivši da su njegov cilj bili militanti tzv. Islamske države. 

-Ono što je izraelski neprijatelj rekao o dronu.... obmanjujuća je laž -  navodi jedna od milicija.

M.M.