Ruski sigurnosni časnici uhitili su nekoliko znanstvenika koji rade u strogo tajnoj ruskoj nuklearnoj vojnoj postrojbi, zbog navodnog rudarenja („mining“) kripto valuta. Osumnjičeni su pokušali iskoristiti jedan od najmoćnijih ruskih superračunala za rudarenje Bitcoina, izvješćuje BBC.

Federalni nuklearni centar u Sarovu, zapadna Rusija (jugoistočno od Moskve), ograničeno je područje, odnosno radi se o praktički gradu, doduše bez imena, gdje najbolji ruski znanstvenici (njih preko 20 000) rade na nuklearnim projektima. Inače, u tom je vojno-znanstvenom postrojenju napravljena nuklearna bomba za vrijeme bivšeg SSSR-a.

Super-računalo nije trebalo biti povezano s internetom - kako bi se spriječio upad hakera, tako i stranih obavještajnih službi - i jednom kad su to znanstvenici pokušali, sigurnosni odjel nuklearnog centra bio je upozoren. Oni su predani Saveznoj sigurnosnoj službi (FSB), priopćila je ruska novinska agencija Mash. Računalo ima snagu od 1 petaflop (1015); jedan „FLOPS“ označava jednu matematičku operaciju („floating point“) u sekundi.

Podsjetimo, rudarenje kriptovaluta zahtijeva ogromnu računalnu snagu te nevjerojatno veliku količinu energije, kao i povezanost s Internetom. Kad su se jednom spojili na Internet, možemo samo nagađati gdje su sve završili najstrože čuvani podaci Ruske Federacije, a sve radi lake zarade putem Bitcoina.

Ovako nešto se može dogoditi samo u popularnom stripu „Alan Ford“ i u Rusiji. Toliko o svjetskoj sili i ruskoj pameti.

 

L. C.