Trideset prosvjednika upalo je u subotu navečer na scenu kazališta u češkom gradu Brnu u pokušaju da spriječi glumce Mladinskog gledališča iz Ljubljane u izvedbi predstave Olivera Frljića "Naše nasilje, vaše nasilje", prenosi agencija Beta.

Pripadnici lokalne inicijative "Pristojni ljudi", nabavili su ulaznice za predstavu kazališta u Brnu "Husa na provazku", pričekali desetak minuta, a onda upali na pozornicu i poredali se između glumaca i publike s ciljem da spriječe predstavu.

Njihov predvodnik Zdeněk Pernica je medijima kazao da je predstava "izgledala više kao pornografija nego kao kazalište"

- Zgužvali smo ulaznice i bacili ih na njih. Htjeli smo izdržati i vidjeti o čemu govori ta predstava. Od desete minute to je postao kaos od perverzija tako da smo izašli na scenu - rekao je predvodnik prosvjednika.

Nakon dvadeset minuta, na poziv organizatora festivala intervenirala je policija i prosvjednike istjerala iz kazališta.

Predstava je nastavljena nakon sat vremena, ali je u publici je ostalo još prosvjednika koji su se glasno molili, zviždali i vikali "Ne vrijeđajte Isusa!". I njih su na koncu izveli redari.

Inače, Frljićeve predstave su ranije u Češkoj izvođene bez ikakvih problema, čak i kontroverzna "Kletva" varšavskog "Teatr Powszechny" koja je u konzervativnoj, katoličkoj Poljskoj izazvala ogorčene i nasilne prosvjede.

Međutim, najava predstave "Naše nasilje, vaše nasilje" na festivalu u Brnu je u Češkoj dočekana "na nož" kada su mediji objavili da u toj predstavi Isus siluje muslimanku.

Ogradila se Češka katolička crkva, neki lokalni političari, a aktivist Jan Rozek je prikupio je 7.000 potpisa na peticiji da se predstava zabrani. Osim toga, podneseno je desetak kaznenih prijava policiji da predstava izlaže Češku terorističkim napadima. Afera je dospjela na sud koji je ipak odbio izreći mjeru zabrane gostovanja Frljíćeve predstave.

 

M.M.