Predsjednik libanonskog parlamenta, Nabih Berri iz pokreta Amal, koalicijskog partnera Hezbollaha, govoreći u intervjuu za ruski Sputnik komentirao je pitanja rješavanja sirijskog sukoba, suradnje između Libanona, Sirije i Irana, te sankcije SAD-a Iranu.

-Što se tiče Hezbollaha u Siriji, on je tamo kao u svojoj zemlji. Da nije bilo Hezbollaha u Siriji, ISIL bi bio ovdje u Libanonu. Mi ih ne smatramo strancima. Sve što se događa u Siriji utječe i na Libanon - rekao je čelnik libanonskog parlamenta Nabih Berri - dodajući da su Libanon i Sirija “poput blizanaca”, jer u Libanonu živi gotovo 1,5 milijuna Sirijaca.

Prema njegovim tvrdnjama militantni Libanonski pokret Hezbollah i Iran neće napustiti Siriju.

-Libanonski pokret Hezbollah i Iran neće napustiti Siriju sve dok zemlja ne bude potpuno oslobođena od terorista i ne vrati svoj teritorijalni integritet - izjavio je za Sputnik najbliži politički saveznik Hezbollaha u zemlji Nabih Berri.

Uvjeren je da se sirijska kriza ne može riješiti bez pregovora između Rusije, Sjedinjenih Država, Turske, Irana, Saudijske Arabije, Egipta i nekih država EU, rekao je Berri.

-Vjerujem da je bez pregovora između Rusije, Sjedinjenih Država, Turske, Irana, Saudijske Arabije, Egipta i barem jedne europske zemlje, bilo da je to Francuska ili bilo koja druga zemlja, nemoguće riješiti sirijsku krizu. Političko rješenje ne može se postići bez suglasnosti između tih strana - ocijenio je Berri.

Bez obzira na angažman Hezbollaha u Siriji, tvrdi da njegova zemlja ne igra nikakvu ulogu u Siriji.

-Libanon ne igra nikakvu ulogu u ovoj temi. Naravno, mi bi mogli imati koristi od rješenja krize u Siriji, ali ne možemo nametnuti tu odluku - rekao je Berri.

Osvrnuo se i na sankcije SAD-a prema Iranu.

-Američke sankcije protiv Irana vjerojatno neće utjecati na snažnu suradnju Beiruta s Teheranom. Imamo izvrsne odnose s Teheranom i nema ništa novo po pitanju sankcija koje su SAD nametnule Iranu - rekao je Berri.

Međutim, istaknuo je kako će se libanonska vlada ipak morati pridržavati američkog režima sankcija.

-Moja reakcija je jedna stvar, a reakcija libanonske vlade, ona službena, je druga. Libanonska vlada je odlučila da se mora pridržavati sankcija. Ako postoje sankcije protiv određenog pojedinca, ne možemo komunicirati s njim. Neće ga staviti u zatvor, ali će zabraniti njegovo poslovanje s bilo kojom državnom bankom - objasnio je Berri o kakvim je sankcijama riječ.

Podsjetimo, krajem svibnja je Washington nametnuo sankcije za šest osoba i tri entiteta iz Irana zbog njihove navodne uloge u “kršenju ljudskih prava”. Sankcije su nametnute protiv glavnog direktora iranske televizijske i radio mreže Abdulalia Ali-Asgarija, voditelja skupine Ansar-e Hezbollah Hosseina Allahkaraha, Abdolhamida Mohtashama i Hamida Ostade, tajnika Iranskog kibernetičkog vijeća Abolhassana Firouzabadija i iranskog pravosudnog dužnosnika Abdolsamada Khoramabadija. Ograničenja također utječu na paravojnu organizaciju Ansar-e Hezbollah, zatvor Evin i grupu Hanista Programing.

Nabih Berri je ponovno potvrđen za predsjednika libanonskog parlamenta nakon parlamentarnih izbora održanih 6. svibnja ove godine. Nakon toga slijedi izbor premijera i predsjednika. Vjeruje se kako će Hezbollah, pokret Amal, Slobodni patriotski pokret predsjednika Michela Aouna, koji bi također trebao biti potvrđen u uredu, te manje koalicijske stranke koje su na njihovim listama, među kojima je i četiri sunitske, ovaj put uspjeti smijeniti premijera Saada Haririja, bliskog Saudijskoj Arabiji.

U tom scenariju bi bila formirana vlada koja bi puno manje vodila računa o interesima Washingtona, Tel Aviva i Rijada a više o interesima Damaska i Teherana.

 

M.J.