Američki predsjednik Donald Trump i sjevernorejski čelnik Kim Jong-un usuglasili su potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka u zamjenu za sigurnosna jamstva Sjevernoj Koreji, kaže se u dokumentu što su ga dvojica državnika potpisala na kraju svog povijesnog summita, javljaju agencije. 


U dokumentu koji ima četiri stavke, SAD i Sjeverna Koreja obvezali su se i na razvoj novih međudržavnih odnosa, gradnju stabilnog i trajnog mira, a Pjongjang se obvezao i da će vratiti ostatke zatvorenika iz Korejskog rata.

Deklaracija je zaključena obvezom obiju strana da će nastaviti daljnje pregovore "što je prije moguće". S američke strane vodit će ih državni tajnik Mike Pompeo, a vođa sjevernokorejskog tima još nije poznat.

Koju minutu prije nego što će ga potpisati, Trump je sporazum pozdravio kao "sveobuhvatan", a Kim je kazao da je "Sjeverna Koreja odlučila ostaviti povijest iza sebe" i da će "svijet brzo vidjeti veliku promjenu".

Trump je obećao pozvati Kima u Bijelu kuću, ali nije rekao kada.  Dokument je potpisan na kraju prvog, povijesnog susreta lidera Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje.

Podsjetimo, Sjevernoj Koreji je, zbog njezina arsenala, UN uveo niz sankcija tijekom više godina. Cijeli svijet pozorno je pratio veliki događaj na početku kojeg su se dvojica čelnika rukovala, oprezno nasmiješila te zatim držala za ruke. 

 

M.M.