Nakon dvije godine rasprave i borbe, s jedne strane za bolju zaštitu autorskih prava, a s druge strane za slobodno izražavanje i protok informacija, Europski parlament prihvatio je prijedlog izvjestitelja Axela Vossa koji će u potpunosti promijeniti način na koji se koristi internet.

S 438 glasova za, prijedlog nove direktive o zaštiti autorskih prava, koji bi trebao modernizirati zaštitu autorskih prava u EU-u i uvesti ju u 21. stojeće, izglasan je u Europskom parlamentu.

Dragi kolege, duboko vam zahvaljujem. Ovo je dobar znak za kreativnu industriju u Europi. Želio bi samo zatražiti da se izvješće vrati odboru kako bismo mogli krenuti u pregovore s Europskom komisijom, rekao je Voss nakon izglasavanja.

Ovo je ogroman udarac na slobodu govora na internetu, rekao je jedan od zastupnika, nakon čega ga je predsjedatelj prekinuo, a prostorijom su se prolomili zvukovi negodovanja.

Iz Europske komisije pozdravljaju prihvaćanje prijedloga direktive.

-Pozdravljamo današnje glasanje. To je snažan i pozitivan signal i temeljni korak k ostvarivanju zajedničkog cilja modernizacije autorskih prava u Europskoj uniji - poručili su u zajedničkoj izjavi potpredsjednik za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip te povjerenica za digitalnu ekonomiju Mariya Gabriel.

 

M.M.