Rusko ministarstvo vanjskih poslova izvjestilo je da je nakon incidenta u Siriji, u kojem je srušen ruski vojni zrakoplov s 15 članova posade, na razgovor pozvalo izraelskog veleposlanika u Moskvi, prenosi Jeruzalem Post. Rusija naime krivi Izrael za izazivanje incidenta u kojem je srušen taj zrakoplov.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakarova putem društvenih medija izjedstila je da je izraelski veleposlanik u Moskvi pozvan na razgovor u to ministarstvo povodom rušenja ruskog zrakoplova u Siriji.

Ruska vojska oglasila se vezano za rušenje njihova vojnog transportnog zrakoplova Il-20 iznad Sirije te su optužili Izrael za provokaciju i izazivanje incidenta koji je doveo do rušenja ruskog zrakoplova. Službena Moskva poručila je kako zadržava pravo odgovoriti na to na adekvatan način.

U vrijeme izraelskog napada na Latakiju na istom području navodno su se nalazili su se i ruski vojni zrakoplov IL-20 te francuska frigata "Auvergne".

"Izraelski piloti iskoristili su ruski zrakoplov te letjeli tako da ga sirijska protuzračna obrana shvati kao prijetnju i nacilja. Kao posljedica toga, Il-20, čiji je obris na radaru znatno veći od onog F-18, oboren je raketom protuzračnog sustava S-200", stoji u priopćenju.

Rusko ministarstvo obrane posebno ističe da su Izraelci sigurno morali znati da je ruski zrakoplov na istom području, što ih nije zaustavilo u "provokaciji". Izrael isto tako nije unaprijed upozorio Rusiju na planirani napad. Upozorenje je stiglo minutu prije samog napada, što nije ostavilo dovoljno vremena ruskom zrakoplovu da odleti na sigurno, stoji na kraju priopćenja.

Američki dužnosnik u Washingtonu rekao je kako vjeruje da je zrakoplov Il-20 nenamjerno srušilo protuzračno topništvo pod kontrolom sirijske vlade, saveznice Moskve.

Sudbina članova posade nestalog zrakoplova je nepoznata.

Izraelska vlada još se nije oglasila oko optužbi koje dolaze iz Moskve.

 

M.M.