Srbija se može povezati na plinovod Turski tok, koji od Rusije, preko Crnog mora ide do Turske, potvrdio je u nedjelju beogradskim medijima predsjednik Upravnog vijeća Gazproma Aleksej Borisovič Miler.

Čelnik Gazproma izjavio je za beogradske Večernje novosti da će "Turski tok" imati dva kraka.

-Projekt 'Turski tok' pretpostavlja izgradnju dva kraka plinovoda iz Rusije do Turske, preko Crnog mora. S prvog kraka, plin će ići na tursko tržište. Drugi krak je namijenjen za opskrbu plinom zemalja južne i jugoistočne Europe - rekao je Miler, naglašavajući da kompanije iz Europske unije trebaju osigurati kapacitete "koji su potrebni za prijem i dalji transport plina".

Naglašava da je Gazprom potpisao "mape ruta" o razvoju nacionalnih sustava za transport plina s resornim ministarstvima Bugarske, Srbije i Mađarske.

-Operateri za transport plina već rade kako bi osigurali da sustavi za transport plina tih zemalja budu spremni primiti dodatni plin. Istodobno, postoji i varijanta isporuke s teritorija Turske u pravcu Grčke i dalje, na jug Italije - objasnio je Miler.

Podsjetimo, rusko-njemački projekt Sjeverni tok i rusko-turski projekt Turski tok dva su ruska strateška pravca kojim u budućnosti nemjeravaju oskrbljivati Europu ruskim plinom.

 

M.M.