Luksemburška tvrtka Gasfin aktivno je sudjelovala u financiranju i izradi ekološke studije koja se protivi plutajućem terminalu. Upravo je ta tvrtka, koja je bliski poslovni partner ruskog Gazproma, otkupom potraživanja austrijske Hypo banke postala vlasnik zemljišta u Omišlju te se sada zauzima za izgradnju kopnenog terminala, otkriva HRT.

Lokalni ekolozi kao najveći problem u radu plutajućeg LNG-a ističu ispuštanje klorirane vode u more, nuspojave koja nastaje pri uplinjavanju tekućeg plina.

Državnu studiju utjecaja na okoliš jedan od čelnika krčke ekološke bune smatra "nerealnom lakrdijom". Lokalno protivljenje projektu počelo je jesenas - upravo izradom studije koju je proizvela njegova obiteljska tvrtka DLS. Naručitelj - luksemburška tvrtka Gasfin - partner ruskog Gazproma - glavnog oponenta plutajućeg LNG-a u Hrvatskoj.

Zanimljiva je i pozicija udruge Eko Kvarner koja predvodi prosvjede. Na njihovoj studiji mediji su na nekim stranicama otkrili logo originalnog naručitelja - Gasfinove tvrtke Trans Lng.

Iz udruge Eko Kvarner demantiraju da je prosvjede zapravo potaknula studija koju je naručila direktno zainteresirana strana. Međutim, ne niječu da su u pravo oni sve donedavno bili veliki zagovornici plutajućeg LNG-a.

Stajalište je radikalno promijenio i Zlatko Komadina. On je u kampanji u travnju prošle godine plutajući terminal isticao kao predizborni adut. Danas je glavni govornik na prosvjedima.

Stoga, analitičari upozoravaju kako je promjena stavova očito posljedica djelovanja poslovnih partnera ruskog Gazproma.

 

M.M.