Na skupu vodećih kineskih poduzetnika i političara s kolegama iz srednje i istočne Europe održanom u ponedjeljak u Šangaju  pojavile su se i globalne "zvijezde" Bill Gates i Jack Maa, čelnik internetskog trgovinskog diva Alibabe.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo nakon sastanka s predstavnikom Huaweija.

-Velik je interes Huaweija. Dakle, kompanija koja je u rangu Microsofta, dva puta veća od Cisca, četiri puta veća od Ericssona, želi intenzivirati suradnju i biti čak i partner RH u digitalnom dobu - kazao je Plenković.

Nada se da će razgovori vođeni na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu rezultirati brojnim ugovorima.

-Hrvatska ima povoljan geografski položaj u središtu Europe, a kao članica EU-a dio je velikog europskog tržišta od 500 milijuna stanovnika, što predstavlja veliku priliku za kineske tvrtke zainteresirane za suradnju. Nadamo se da će današnji razgovori rezultirati brojnim ugovorima - rekao je Andrej Plenković na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu koji je okupio predstavnike tridesetak hrvatskih i više od 130 kineskih tvrtki.

Otvarajući forum Plenković je pozvao kineske tvrtke na ulaganja u Hrvatsku, osobito u željezničku infrastrukturu, te poručio da Hrvatska želi povećati izvoz u Kinu i uravnotežiti trgovinsku razmjenu.

-Naše morske luke mogu postati ulazne luke za sve kineske tvrtke i za sav kineski teret koji putuje prema Europi. Slikovito govoreći, ta geografska prednost znači da se na transportu može uštedjeti sedam dana putovanja i 2500 km puta ako idete kroz Sueski kanal prema luci Rijeci, umjesto da idete cijelim okolnim putem do Rotterdama ili Hamburga - kazao je Plenković gospodarstvenicima.

Naglasio je da je Hrvatska u potpunosti integrirana u transportne planove na europskoj razini, te da je fokusirana na dodatna ulaganja u željeznički sektor.

-Već imamo modernu mrežu autocesta, uložili smo u razvoj zračnih luka, ali željeznički sektor je taj u kojemu trebamo poboljšanja i u kojemu tražimo partnere - rekao jePlenković, koji je dan ranije sudjelovao na otvaranju sajma China International Import Expo (CIIE), kojim Kina želi pokazati da planira dodatno otvoriti svoje tržište i uravnotežiti svoju trgovinsku razmjenu sa svijetom.

Također je naglasio važnost suradnje s Kinom u inicijativi Kina+16 zemalja srednje i istočne Europe, koja, kako je rekao, predstavlja možda najsustavniji redoviti dijalog Kine s dijelom zemalja EU-a.

Također je naglasio važnost prošlogodišnje odluke uprave Hrvatskih cesta da kineskoj tvrtki China Road and Bridge Corporation (CRBC) dodijeli ugovor izgradnje "najvažnijeg infrastrukturnog projekta u našoj zemlji, Pelješkog mosta". 

Istaknuo je da je zadovoljan posjetom i razgovorima s kineskim domaćinima.

-Mislim da je pred nama jedno intenzivno razdoblje, osobito s obzirom na činjenicu da će Hrvatska na proljeće 2019. u Dubrovniku biti domaćin idućega sastanka na vrhu inicijative Kina+16. Nakon toga očekujem još veću dinamiku odnosa - zaključio je, dodajući da mu se stoga čini da je "ovaj posjet ostvario sve one temeljne ciljeve zbog kojih smo i došli".

 

M.M.