Pomoćnik američkog državnog tajnika za energetiku Francis Fannon je izjavio kako plinovod “Sjeverni tok 2” ugrožava europsku sigurnost i pozvao je europske čelnike da se povuku iz projekta, prenosi Reuters.

Fannon je istaknuo “kako je tijekom nedavnog radnog putovanja u Europu razgovarao s kolegama iz Hrvatske, Mađarske i Češke o važnosti diversifikacije energetskih resursa i opskrbe, kao i načina jačanja energetske sigurnosti u prepoznavanju zajedničkih vrijednosti transatlantskog saveza i zbog odustajanja od ovisnosti o Rusiji”.

Prema njegovim riječima, “Sjeverni tok 2” i “Turski tok” su prijetnja europskoj sigurnosti jer će samo doprinijeti “produbljivanju ovisnosti Europe o Rusiji”.

Upozorio je kako u ovom slučaju nije riječ o komercijalnim projektima.

-To nisu komercijalni projekti. Ovo je politički alat. Uz pomoć “Sjevernog toka 2″ Rusija nastoji proširiti mogućnosti utjecaja na Zapad, te udaljiti Ukrajinu od Europe - rekao je američki podtajnik za energetiku Francis Fannon.

Istovremeno je napomenuo da američki Kongres u narednim danima razmatra mogućnost proširenja sankcija na izgradnju plinovoda.

-Pozivamo sve stranke da se povuku iz projekta - kazao je Fannon komentirajući nesklonost Njemačke da odustane od sudjelovanja u izgradnji “Sjevernog toka 2”.

Podsjetimo, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je ovog mjeseca izjavio kako Berlin neće povući svoju političku potporu  plinovodu i da je njemačka kancelarka Angela Merkel to obećala Vladimiru Putinu u kolovozu, ali je istovremeno tražila da omogući isporuke plina i preko Ukrajine.

 

M.M.