Američki predsjednik Donald Trump poslao je pismo kosovskom kolegi Hashimu Thaciju pozivajući ga da učini sve kako bi se postigao trajni sporazum sa Srbijom, dvadeset godina od završetka njihova rata, objavio je Thaci na svojoj internetskoj stranici.

Srbija i njezina bivša pokrajina, koja je proglasila neovisnost 2008., obvezale su se 2013. da će pod pokroviteljstvom EU riješiti sva otvorena pitanja, ali nisu ostvarile značajniji napredak.

-Ako se ne iskoristi ovaj jedinstveni trenutak, bit će to tragičan korak unatrag, jer se nova prilika za sveobuhvatni mir neće tako skoro pojaviti. SAD je jako puno uložio u uspjeh Kosova kao neovisne, suverene države - rekao je Trump, prema pismu koje je objavio Thacijev ured.

Napetosti između Srbije i Kosova ponovno su izbile prošloga tjedna kada je kosovski parlament odobrio osnivanje vojske od 5000 pripadnika, samo tjedan dana nakon što je srbijanska premijerka Ana Brnabić zaprijetila da bi to moglo dovesti do vojne intervencije Beograda.

Thaci je u lipnju rekao kako će dogovor s Beogradom tražiti kroz "korekciju granica", a političari i analitičari na Kosovu protumačili su to kao razmjenu teritorija.

Njegov plan upalio je alarm kod djela susjednih država i nekih zapadnih vlada koje ga vide kao način da Kosovo pripoji tri srbijanske općine naseljene većinom Albancima a Srbiji prepusti sjever Kosova naseljen etničkim Srbima.

Ovakvom sporazumu snažno se protive bošnjački političari u BiH koji vjeruju kako nakon sporazuma između Kosova i Srbije na red dolazi i BiH.

Velika Britanija i Njemačka istaknule su da nisu za promjene granica, no SAD je objavio da mu je to prihvatljivo ako se tako dogovore Srbija i Kosovo.

U pismu koje je objavio Thacijev ured navodi se da bi Donald Trump želio ugostiti dvojicu čelnika u Bijeloj kući u sklopu takvog "povijesnog dogovora".

Kosovo priznaje više od 110 zemalja, uključujući SAD, ali ne i Srbija, Rusija te Kina. Istodobno, Washington je najveći sponzor Kosova, i politički i financijski.

Portal Politico.eu, koji potez američkog predsjednika opisuje kao 'neočekivanu intervenciju', objavio je da je Trumpovo pismo sličnog sadržaja dobio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

M.M.