Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je u nedjelju da će u narednom razdoblju Albanci pokušati cijelu međunarodnu zajednicu dovesti do svršenog čina.

-Meni je jasno da će oni graditi svoj plan. Kada krajem ožujka budu izbrisali granice tada će ukinuti poreze prema centralnoj Srbiji i reći da su spremni razgovarati, ali s drugačije pozicije, ujedinjenog Kosova i Albanije - kazao je Vučić, dodajući kako će Albanci nastaviti raditi po fazama.

Ukazao je da mu se čini kako sada ljudi u svijetu počinju dobijati informacije o tome, ali ne razumije kako je to nekom dozvoljeno raditi, jer bi "da smo mi uradili i deseti dio toga bila burna reakcija", piše B92.

-Vidim koliko smeta snažna Srbija. Kada pogledam one u Hrvatskoj, to je nadrealno što oni pišu i govore, nema veze s realnošću. Ali razumijete zašto to rade jer nekima od njih ne odgovara jaka Srbija, željeli bi da je vide slabu kao do nedavno. Nemate se što ljutiti na to - istaknuo je.

Naglasio je da aktualno stanje stvara velike probleme te da je nužno da se vlasti bave s tim.

-Kadgod pozovete, dobijete uvijek isti odgovor. Kogagod dobijemo od velike zapadnoeuropske politike, ali i sveukupne zapadnjačke politike i kažete koja će vaša reakcija biti odgovor je: 'Baš smo iznenađeni, nismo vidjeli to posljednje na što nam ukazujete. Hvala što ste nas obavijestili, reagirat ćemo u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima'. Poslije toga najčešće dobijete jedno veliko ništa - kazao je.

Istaknuo je da nije ni očekivao nekakvu reakciju.

-Zamislite da mi to radimo s Republikom Srpskom. Prije neki dan neki su govorili da pravim rat s Dodikom protiv nekog. Kada sam to radio, osim što nisam dozvoljavao da Srbija bude ponižena - rekao je Vučić.

 

M.M.