Glavni zapovjednik vojnih snaga Indije u Kašmiru rekao je u utorak da je pakistanska obavještajna agencija Inter-Services Inteligence (ISI) bila upletena u bombaški napad na sigurnosni konvoj prošlog tjedna za koji je odgovornost preuzela militantna skupina iz Pakistana.

Najmanje 40 pripadnika paravojnih snaga ubijeno je u samoubilačkom bombaškom napadu na cesti u Kašmiru u četvrtak. Odgovornost je preuzela skupina militanata iz Pakistana, Jaish-e-Mohammad (JeM).

Indija je optužila Pakistan da stoji iza napada te su tenzije eskalirale između dviju nacija koje posjeduju nuklearno oružje.

Pakistan je osudio bombaški napad i negirao je upletenost, a u utorak su zatražili UN za pomoć, zbog sve lošije sigurnosne situacije.

General poručnik K.J.S Dhillon rekao je novinarima da je vođa napada praćen, a da je cijeli napad orkestriran s pakistanske strane granice.

-Napad je koordinirao ISI s druge strane granice uz pomoć pakistanskih i JeM zapovjednika, rekao je Dhillon.

Istaknuo je da ne može biti specifičniji oko istrage napada i ulozi pakistanskih obavještajaca, osim što može navesti njihovu blisku suradnju sa JeM-om.

-JeM je dijete pakistanske vojske i ISI-ja. Organizatori napada su Pakistan, ISI i JeM, naglasio je Dhillon u Srinagaru, inače glavnom gradu pokrajine Kašmir.

Podsjetimo, Indija optužuje Pakistan za pobune u Kašmiru i Jammuu već 30 godina, u jedinoj većinski muslimanskoj pokrajini. Pakistan kaže kako samo pokušavaju moralno i diplomatski pomoći kašmirskom narodu u njihovoj borbi za samoopredjeljenje.

Jammu i Kašmir mjesto su sukoba Indije i Pakistana još od indijske neovisnosti iz 1947. godine, a međusobno su ratovali tri puta.

 

M.M.