Europska unija protivi se restriktivnim mjerama koje je adiministracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela Kubi, rekao je europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica na poslovnom forumu na Kubi istaknuvši da je ove godine bilateralna suradnja Kube i EU-a premašila 100 milijuna eura.

Sudjelujući na forumu u petak Neven Mimica je dodao da će EU usmjeriti dodatna 4 milijuna eura za modernizaciju krhke kubanske ekonomije u cilju privlačenja stranih ulaganja ondje, izvijestile su agencije Reuters i EFE.

-Zabrinuti smo zbog negativnog utjecaja pojačanog embarga Sjedinjenih Država te nedavnih putničkih restrikcija na kubansko gospodarstvo i život Kubanaca, naveo je Mimica u priopćenju.

Europska suradnja s Kubom odnosi se na poljoprivredu, obnovljivu energiju, klimatske promjene i kulturu, rečeno je na forumu.

Mimica je rekao da EU „snažno osuđuje ekstrateritorijalne unilateralne mjere vezane za Kubu“, aludirajući na zakon Helms-Burton iz 1996. kojeg je aktivirao američki predsjednik Trump u svibnju, povećavši gospodarsko-politički pritisak na Kubu i Venezuelu.

Ujedno, EU, najveći strani investitor na Kubi, zadržava sve mogućnosti kako bi zaštitio svoja poduzeća na otoku, gdje je i dalje na snazi komunistički sustav.

Donald Trump je uveo niz mjera protiv stranih kompanija ondje te je srezao putovanja svojih državljana, uključujući i posjete kruzera.

Washington je mjere najavio kao snažno oružje u borbi protiv komunizma u Latinskoj Americi, nastojeći prisiliti vladu Kube da prestane podržavati venezuelskog predsjednika Nicolása Madura.

Na otvaranju foruma, kubanski ministar za vanjsku trgovinu i investicije Rodrigo Malmierca, rekao je da „strani poduzetnici imaju problema s pozicioniranjem na Kubi“ te da su u posljednje dvije godine dogovoreni poslovi u sklopu kojih su obećana ulaganja od oko 4,5 milijardi dolara.

-Sa zadovoljstvom preuzimamo obvezu jačanja stranih ulaganja, međutim, Kuba nastavlja imati sporija strana ulaganja nego je to potrebno. Poduzetnici se suočavaju s poteškoćama kada moraju poslovati s Kubom, rekao je Mimica prkoseći američkim sankcijama Kubi.

 

M.M.