U svečanom predbožićnom ozračju, u prostorijama Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Düsseldorfu, proteklog vikenda je održan tradicionalnioi božićni prijem na kome su se okupili pripadnici političkog, gospodarskog, kulturnog, vjerskog, glazbenog i sportskog života Hrvata iz njemačke Savezne države Sjeverne Rajne i Vestfalije.

-Dobro došli u Hrvatski Generalni konzulat na kako volim reći, a kako kažem tako ga i osobno shvaćam i osjećam, hrvatski Božić u hrvatskom Generalnom konzulatu u Düsseldorfu. Pred nama je cijela večer. Družit ćemo se, pjevati, smijati, razgovarati, nazdravit ćemo i što je kod Hrvata stari običaj evo održati i ovaj prigodni govor. Obzirom na našu bliskost neće to biti govor u nekom strogo formalnom smislu, pa ču Vam u spomenutom duhu i večerašnjem ozračju ispričati dvije priče, kazao je doc.dr.sc. Ivan Bulić, obraćajući se nazočnima.

Prva priča vezana je za austrijski barokni grad Salzburgu, a druga za Daksu.

-Pjevali ste stihove pjesme „Rajska djevo kraljice Hrvata“ i sada ja Vas pitam da li ste uočili bilo nešto što bi bilo loše, niste. Dakle, sve je lijepo jer se pjesmom odaje čast nebeskoj zaštitnici hrvatskog naroda, a upravo zbog stihova te pjesme 1944. godine su ljudi s kapama na kojoj je bila jedna druga zvijezda u Dubrovniku, preciznije na otočiću Daksi, ubili autora stihova svećenika Petra Pericu. Ubili su ga upravo zbog ovih stihova. Međutim, nisu tijekom svoje 45 godišnje vladavine uspjeli spriječiti hrvatski narod i u Domovini i u inozemstvu da je pjevaju i njome nadahnjuju. S istim kapama i istim zvijezdama pojavili su se i u hrvatskom Vukovaru. Međutim, u Vukovaru su ih dočekali Hrvati s krunicom oko vrata, krunicom koja se moli majci koja je u Betlehemu rodila Isusa, dakle događaja poradi kojeg smo se i večeras okupili.

Dakle, kada sažmemo ova dva primjera možemo slobodno reći da kada su Hrvati tijekom svoga povijesnog razvitka slijedili onu zvijezdu koju su slijedila i trojica mudraca u potrazi za djetetom koje je rođeno poradi ljudskog spasenja bilo nam je dobro i lijepo. Dakle, bilo je i mudro slijediti baš tu zvijezdu. Slijedeći tu zvijezdu za sreću nam nije trebalo ni poklona pod borovima, veselje nam je činila slama koju bi otac unosio u kuću da se djeca igraju, pa zato na pozivnici i ova stara razglednica iz 1930-ih. Vjerujte mi, slika na pozivnici nije slučajno odabrana baš kao ni tekst na pozivnici koju ste dobili, istaknuo je govoreći o Daksi. 

Na koncu je čestitajući Božić pozvao nazočne na razmišljanje o sudbini Hrvatske ali i hrvatskog naroda u BiH.

-Na kraju bih s Vama podijelio sjećanje na trenutak od prije dvije godine, a kada sam ovdje u Generalnom konzulatu organizirao prvi Božićni domjenak odmah po nastupu na dužnost. Tada sam rekao kako ovaj Generalni konzulat, a dok sam ja Generalni konzul, neće podsjećati na propale državnopravne tvorbe, tvorbe koje su suprotnost hrvatskim vrijednostima. Obećao sam kako ću svakoga dana obnašanja dužnosti promicati hrvatske vrijednosti. A hrvatske vrijednosti su i hrvatski Božić sa svim svojim običajima, s običajima poradi kojih smo se večeras i okupili. U spomenutom duhu svakom od Vas ponaosob želim da se točno za 11 dana, na Badnju večer osjećate upravo onako kako se osjećao otac Joseph Mohr kada je stao u tami uz rijeku da se odmori i meditirao o prvom Božiću. Dakle, svima nama želim da za 11 dana i mi zastanemo pred rijekom našeg života, meditirajmo o prvom Božiću, sjetimo se naših bližnjih, promislimo o sebi samima i svojim djelima. Ne zaboravimo našu braću u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini jer je i Josepha Mohra na razmišljanje uputilo što je samo nekoliko sati prije vidio svoga novorođenog brata.

Razmišljajmo o sudbini jedine nam Hrvatske.

I neka svatko za sebe odluči što mu je činiti za njenu dobrobit.

U tom duhu Vama i Vašim obiteljima želim sretan i blagoslovljen Božić, zaključio je generalni konzul doc.dr.sc. Ivan Bulić u prigodnom obraćanju.

 

M.M.