Provedba Rezolucije Vijeća Europe broj 1481. o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima, usvojena 25. siječnja 2006. u Strasbourgu, otpočela je i na prostoru BiH.

Tijekom današnjeg zasjedanja Skupština Županije Zapadnohercegovačke, na prijedlog županijske Vlade, jednoglasno je usvojila Odluku o proglašenju 7. veljače danom sjećanja – spomendanom - na žrtve komunističkog terora u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

-Tim činom snažno se osuđuju svi zločini koji su u ime totalitarnog komunizma počinjeni na prostorima Županije Zapadnohercegovačke, i potiče na promišljanje o veoma osjetljivim i kompleksnim pitanjima zajedničke povijesti i njezina očuvanja, kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih ljudskih prava - stoji u obrazloženju ove odluke.

Spomenuta odluka temeljena je na Rezoluciji o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima koju je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio u kolovozu 2006. godine.

Podsjetimo, 7. veljače obilježava se 70. obljetnica komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Za kratak komentar ove odluke zamolili smo fra Miljenka Stojića, povjerenika Komisije za hrvatski martirologij HBK i BK BiH te vicepostulatora Vicepostulature "fra Leo Petrović i 65 subraće".

-Ovo je nedvojbeno veliki dan za hrvatski narod koji stoljećima obitava na ovome prostoru i svojevrsno priznanje njegovoj žrtvi. Ovom prigodom zahvaljujem predsjedniku županijske Vlade Zdenku Ćosiću, predsjedniku Skupštine Anti Mišetiću, svim zastupnicima i svima onima koji su radili na pripremi i donošenju ove odluke. Nadam se da je ovo tek početak obimnih aktivnosti koje je pred nas stavila Rezolucija vijeća Europe o osudi zločina komunizma - ukratko je prokomentirao fra Miljenko Stojić.

 

D.Š.