Sud BiH ni nakon više od 15 godina ne odustaje od slučaja ‘Hrvatske samouprave’. Poslije gotovo dvije godine šutnje, za 21. ožujka je ponovno najavljena statusna konferencija protiv nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića.

Jelavić je napustio BiH i nastanio se u Zagrebu još 2005., uoči izricanja nepravomoćne presude u slučaju “Hercegovačka banka” u kojemu je osuđen na 9,5 godina za zloporabu financijske pomoći iz RH namijenjene Hrvatima u BiH, i to sada po optužnici, potvrđenoj još 2004., koja ga tereti za podrivanje ustavnog poretka, vojne i obrambene moći zemlje te zloporabu položaja i ovlasti, a za što je zaprijećena zatvorska kazna do 13 godina, piše Večernji list BiH.

- Jelavić me ovlastio kazati da se apsolutno ne namjerava pojaviti pred ovim sudom, kazao je Jelavićev odvjetnik Josip Muselimović na prošloj statusnoj konferenciji o svom branjeniku, a što znači kako suđenja neće ni biti, jer ono, po Kaznenom zakonu BiH, u odsutnosti nije moguće. Predsjednica sudskog vijeća Tatjana Kosović navodila je kako je od hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova Sud BiH dobio Jelavićevu adresu u Zagrebu, na koju mu je i upućen poziv za raspravu. Ovaj ponovno pokrenut postupak odnosi se samo na Jelavića, mada je Tužiteljstvo BiH svojevremeno optužilo još šest tadašnjih hrvatskih dužnosnika, uglavnom članova HDZ-a BiH, zbog pokretanja projekta hrvatske samouprave nakon izbora 2000., kada je vlast preuzela koalicija predvođena SDP-om.

Temelj optužnice bio je Jelavićev pokušaj raspuštanja hrvatske sastavnice tadašnje vojske Federacije BiH kao znak otpora novoj vlasti, što je inkriminirano kao pokušaj podrivanja obrambene moći, no te su optužbe naknadno odbačene, a optužnica je preinačena tako da sada sadrži inkriminacije za zloporabu službenog položaja i ovlasti i podrivanje ustavnog poretka Federacije BiH. Tužiteljica Dragica Glušac spominje kako se izmijenjena optužnica temelji na brojnim materijalnim dokazima na osnovi kojih je moguće početi sudski postupak, no odvjetnik Muselimović je ocijenio kako je riječ o apsurdnom pokušaju da se danas sudi na optužbe stare više od petnaest godina. Istaknuo je i kako je ostalih šest suoptuženika u međuvremenu pravomoćno oslobođeno ili je samo tužiteljstvo odustalo od optužbi protiv njih.

- Molim i sud i tužiteljstvo da učine sve kako bi se zaustavila daljnja kompromitacija pravosudnog sustava BiH, kazao je odvjetnik Josip Muselimović, uvjeren da u pozadini pokretanja postupka protiv Jelavića nakon toliko godina stoje i politički motivi.

 

M.M.