Novoizabranom srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku nisu dobro sjele prve izjave njegovog budućeg kolege, inače drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Dodik se u izjavi za "Nezavisne" osvrnuo na njegove izjave ocijenivši da se “malo preigrao i uživio u ulogu političkog mesije koji susjednim državama dijeli lekcije kako se trebaju ponašati.

-Iako još nije stupio na funkciju člana Predsjedništva, već nas je uspio zavaditi s Hrvatskom i Srbijom, a pored njih pokušava dijeliti lekcije i meni, odnosno Republici Srpskoj - kazao je Dodik.

U izjavi za N1 rekao je da neće podržati moguću tužbu Bosne i Hercegovine protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za pravo mora zbog gradnje Pelješkog mosta, koju Komšić najavljuje.

-Mislim da to nije produktivno za BiH i neću to podržati iako možda i imam neke razloge zbog opstrukcije Hrvatske u pogledu izgradnje mosta na Savi kod Gradiške - izjavio je Dodik u intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju TV1.

Komšić je, u nekoliko dana nakon općih izbora, uspio dvaput uzburkati duhove svojim izjavama. Najprije najavom da će BiH tužiti Hrvatsku zbog gradnje Pelješkog mosta, a potom i tvrdnjom da je za njega Kosovo neovisna država koju bi BiH trebala priznati.

Podsjetimo, politički čelnici hrvatskog naroda u BiH izbor Željka Komšića ocijenili su nelegalnim i neligitimnim a već ga je nekoliko općinskih načelnika proglasilo nepoželjnim, jasno istaknuvši da će Komšićeve buduće aktivnosti u budućnosti biti vezane isključivo za Sarajevo.

 

M.J.