Demokratska fronta objavila je da je u srijedu, 19. prosinca, podnijela Tužiteljstvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) izvještaj o počinjenju više kaznenih djela od strane članova SIP-a, P.B., H.I., R.V., M.S. i B.N..

Riječ je o pokušaju osporavanja usvojenog Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH koju je SIP usvojio na 98. sjednici održanoj 18. prosinca 2018.

Iz DF-a poručuju kako su navedene osobe prijavljene za "izvršenje kaznenih dijela zlouporaba položaja i ovlaštenja", te "nesavjestan rad u službi", a u vezi s kaznenim djelima "dogovor za učinjenje kaznenih djela" i "izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti".

Ističu da je Demokratska fronta navedeni Izvještaj o počinjenju kaznenih dijela podnijela smatrajući da su članovi Središnjeg izbornog povjerenstva svjesno ignorirali Rješenje i Odluku Ustavnog suda BiH kojima je isključivo naloženo Parlamentarnoj skupštini BiH da riješi pitanje popune Doma naroda FBiH

Nadalje, naglašavaju da je "uputom da se za popunu Doma naroda koristi popis iz 2013. sasvim jasno da je Središnje izborno povjerenstvo, odnosno njenih pet članova, prekršilo odredbe Ustava Federacije Bosne i Hercegovine", te da su njeni članovi "nesavjesnim radom i zlouporabom položaja dali sebi za pravo da podzakonskim aktom okončaju implementaciju Aneksa 7 Općeg mirovnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini", o čemu isključivu nadležnost ima Visoki predstavnik u BiH ili Parlamentarna skupština BiH.

Također, u Komšićevom DF-u smatraju da su istom odlukom, "legalizirajući popis iz 2013., svjesno ignorirajući činjenicu da je navedeni popis rezultat ratnih događanja u periodu od 1991. do 1995., navedeni članovi SIP-a počinili i kazneno djelo poricanja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih odlukama Međunardnog suda pravde i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju".

- U konačnici smatramo da su članovi SIP-a u potpunosti neovlašteno preuzeli ingerencije zakonodavnog tijela, u ovom slučaju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te su na najgrublji način pravnim nasiljem derogirali Ustav Federacije BiH i time ugrozili ustavni poredak, kako u Federaciji BiH, tako i u Bosni i Hercegovini u cjelosti - navedeno je u priopćenju.

Zbog svega navedenog, Demokratska fronta traži "pravovremeno poduzimanje mjera nadležnih tijela kojima su ta kaznena djela prijavljena, posebno imajući u vidu institucionalne, društvene, sigurnosne i političke posljedice koje navedeno uputsvo SIP-a može proizvesti".

I hrvatske stranke nezadovoljne odlukom

SIP je naime  napravio “kompromis” s kršenjem zakona, odluka je proturječna još uvijek važećim točkama  Ustava FBiH, ali i presudi Ustavnoga suda i Ustava BiH.

Stoga su i stranke okupljene oko HNS-a nezadovoljne odlukom SIP BiH koji je donio odluku da se iz svih županija bira po jedan Hrvat, Srbin i Bošnjak u Dom naroda, što je odredba koju je izbrisao ustavni sud BiH iz Izbornog zakona.

Sukladno ovoj odluci u Dom naroda će, sada je izvjesno hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH imati najmanje 12 od 17 izaslanika u hrvatskom klubu te na taj način biti nezaobilazan čimbenik za ustroj izvršne vlasti u entitetu Federaciji BiH i državi Bosni i Hercegovini, Upravo to je razlog zbog kaojeg negoduju u DF-u ali i drugim bošnjačkim strankama.

 

M.J.