Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u intervjuu za Glas Amerike komentirao je odnose među bošnjačkim strankama, te odnose njegove stranke s HDZ-om i SNSD-om, političku situaciju u zemlji, ali i moguće kosovizacije političke scene u BiH ukoliko Srbija prizna nezavisnost Kosova.

-Bez HDZ-a ne možete promijeniti ništa u ovoj državi. Možete se praviti da ne vidite tu činjenicu. SNSD je dobio pozicije voljom naroda, bez njih skoro ne možete ništa. SDA je pobjednička stranka. Ne možete to troje ignorirati, kazati da nećete s te tri stranke i praviti se da ne vidite stvarnost. Politika je umijeće mogućeg, 90 posto načelnika u državi je iz te tri stranke, 70-80 posto zastupničkih ruku je iz tih stranaka..., rekao je Izetbegović.

Postupke tzv. Bh. bloka nakon izbora ocjenjuje političkom bolešću.

-U ovoj zemlji SDA i manje stranke koje su proizašle iz SDA i Bh. blok 99 posto žele isto. Isto radimo, imamo iste principe i iste namjere u odnosu na narode u BiH i na razvoj demokracije. Čudila me od prvog trenutka ta njihova reakcija. I nakon izbora su nastavili diskvalifikacije, neistine, ostrašćene napade na SDA. To je jedna politička autoimuna bolest. Prvo se pokušalo izbaciti SDA, a zatim je uslijedilo isključivanje sebe iz borbe za BiH. SDA će okupiti stranke koje su proizašle iz nje, imamo iste ciljeve. Neka rivalstva su nas razdvojila, ali nastavit ćemo s njima, poručio je Izetbegović.

Tzv Bh. blok je donio odluku da ne ide u koaliciju sa SDA. Iz tih stranaka stižu optužbe da je SDA doprinijela stvaranju stanja kakvo imamo danas.

-Sve treba promatrati u povijesnom okviru. Ovu zemlju su htjeli podijeliti i pokidati. Mi smo bili politička snaga da se to ne dogodi. Mi smo pristali da se dovede nadvlast u BiH, predali smo svoju vlast, predali je visokom predstavniku koji će jednog dana skinuti s aerodroma ime Alije Izetbegovića i nas ponižavati, sve da bi zemlja išla naprijed. Mi smo uporno radili da se usvoje neke reforme, da se ide pravim smjerom uz ogromne otpore, nažalost i stranaka koje čine Bh. blok. Sjetite se Zakona o radu, PIO-u, akcizama. Na tome se raspao klub SDA. Ništa nije poskupjelo, a imamo milijardu KM i možemo početi graditi autoput, kazao je Izetbegović.

Iznio je i svoje mišljenje i o mogućem ishodu razgovora na relaciji Beograd - Priština, ali i odnosu BiH i Kosova.

-Jedina veza između Kosova i BiH je što je ista strana napravila nasilje nad Albancima na Kosovu i u BiH nad Bošnjacima. Na to ne možemo šutjeti i treba podsjetiti na tu stvar kada se počnu povlačiti paralele. Stavili su ljude na vlakove na Kosovu i pokušali ga ispraziti. Znamo što je bilo u Bosni i što je kulminiralo genocidom. To nije stvaranje kriza i započinjanje novih svađa. Problem počinju oni, ponovno iz Beograda, smatra Izetbegović.

Vjeruje kako će u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, svi radari biti okrenuti prema BiH.

-Propagandom će se uraditi sve da se ublaže efekti na srbijansko društvo. Bit će bura, galama i apetiti prema BiH, a pritisak će biti podržan i iz Banje Luke. Isprobavat će se reakcije međunarodne zajednice, kao amortizer, pa će se odlučivati za nove korake ili će se stati. Mislim da se neće usuditi, zaista, kreuti u tom smjeru. Pokušati završiti Karadžićev projekt, koji je kulminirao genocidom, ne bih rekao da će se to usuditi - zaključio je Izetbegović.

 

M.J.