Komšićeva Demokratska fronta oglasila se na svojoj Facebook stranici u vezi s jučerašnjom izjavom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tome da "Hrvati u BiH nisu pridošlice već njen najstariji konstitutivni narod".

Kontinuiran je to nastavak optužbi zbog zahtjeva za ravnopravnošću hrvatskog naroda u BiH, gdje se ti zahtjevi pokušavaju kompromitirati optužbama za navodnu podjelu, odnosno "razvaljivanje" BiH.

-Još koliko jučer, hrvatska predsjednica, po profesiji političarka pa i šefica jedne suverene države, sugerisala je gospodinu Daliću, po zanimanju treneru hrvatske nogometne reprezentacije, da je 'u susretu s Azerbejdžanom trebalo igrati ofenzivnije'. Koliko god to bilo nespojivo s njenim poslom i kompetencijama, moglo je izgledati barem nekome, čak i simpatično. Ovo danas što je već spomenuta predsjednica izjavila - da su Hrvati u BiH najstariji konstitutivni narod u toj istoj, našoj, pa i hrvatskog naroda, Bosni i Hercegovini - em je netačno, em nedobronamjerno, em izazivački i predstavlja još jedan udarac 'ispod pojasa' susjedu za koga, ista ona, uporno tvrdi da mu je (Bosni i Hercegovini) najbolji prijatelj! A da je u pitanju kontinuirana politika na 'razvaljivanju' jedinstvene države, potvrđuju i riječi njenih brojnih političkih 'trbuhozboraca', poput Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba, poručili su iz Demokratske fronte.

Podsjetimo, Hrvatska predsjednica jučer je poručila da BiH nije nacionalna država jednog naroda, već država triju konstitutivnih naroda, što je "činjenica u BiH desetljećima i stoljećima".

-Vi u BiH niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njezin najstariji konstitutivni narod koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s druga dva naroda u zajedničkoj domovini BiH, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u subotu na Danu otvorenih vrata za Hrvate iz BiH u svome uredu.

Predsjednica je također ustvrdila da su bosanskohercegovački Hrvati, uz "sunarodnjake i sve domoljube u Hrvatskoj" te uz iseljeništvo, "jedan od triju nosivih stupova moderne hrvatske države i naše pobjede u Domovinskom ratu".

 

M.J.