“Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman postavio je bistu predsjednika Tita u uredu predsjednika, bivši predsjednik Mesić i ja smo je zadržali, i vjerujem da tu bistu neće micati ni budući hrvatski predsjednik ma tko to bio”, rekao je Josipović, na današnjoj proslavi u šumi Brezovica kod Siska, tj. na 22. lipnja 2014.

O, bravo, ali neka mi, ili nam, drug Josipović odgovori: zašto je Tuđman postavio bistu Tita?

Ako mi pruži zadovoljavajući odgovor, meni zadovoljavajući, onda će mi biti lakše shavtiti Tuđmanovu pobjedu nad vojskom maršala Tita u Domovinskom ratu devedesetih prošlog stoljeća, takozvanu JNA u kojoj je Tuđman postigao čin generala; JNA koji je Tuđmana raketirao u banskim dvorima 7. listopada 1991.? I, da ne nabrajam datume i događaje oko odvajanja Hrvatske od Titove Jugoslavije, baš slijedećeg dana, nakon raketiranja, rečeno je: adio Titovoj Jugoslaviji!To nećete proslaviti u nekoj šumi ili šumici odnosno magli, kao što je inače maglovit datum, nazovimo partizanskog, ustanka u šumi pokraj Siska.

Pročitajte i poslušajte svjedočanstva o tom takozvanom ustanku pa ćete se čak i posramiti, gdje se vi današnji drugovi i drugarice skupljate i što proslavljujete pokraj Siska.

Znate li drug, Josipović, ja revno čuvam sve moje svjedodžbe iz osnovne škole, gimnazije, indekse i diplomu s fakulteta, a sve su iz SFRJ-jota, a imam sačuvane slike s odsluženja vojne obveze iz JRM-ea(1969/71). Imam i famoznu putovnicu iz SFRJ-a. I, i koješta toga iz doba totalitarizma, ali nije tu sve bilo bezvrijedno. Dapače, ono što sam nabrojio je tako vrijedno da naprosto sada uživam u mirovini.

Vjerujem da je i Tuđman uživao svaki dan u predsjedničkim dvorima(Pantovčak) kazati pobjeđenom Titi, a i sama kuća(dvori) su Titova ostavština, ili uskliknuti: Sit tibi tera levis! (neka ti je laka zemlja!). I sad treba dobro pripaziti na razliku i smisao pojmova: vjerovati ili znati. Ja ne znam zašto je Tuđman postavio bistu Tita u svom uredu, ali vjerujem da se, friško(svježe), svakog jutra osjećao pobjednikom nad tim devetim ili desetim svjetskim komunističkim zločincem, kako ga svrstavaju svjetski autoriteti, glede analogije svjetiskih zločina u prošlom stoljeću. Isto tako ne znam, kako se dogodilo, bez mene pitati, da dođem na ovaj svijet, ali vjerujem da sam plod Božje ljubavi odnosno roditeljske, kao i kako sam baš „upao“ u ovaj svijet baš na teritorij SFRJ-e u kojoj sam dospio i u zatvor jer sam izrekao jedan stih 1981. ispred jednog apartčika, kad je ovaj rekao da vodi svoje radnike, svoj OUR, u posjet kući cvijeća: O kakva sreća! A on će meni: molim, kakva sreća?

A ja njemu: Kakva je sreća vidjeti kuću cvijeća!

Vjerujem, da je Tuđman bio, na stavnovit način, sretan, kad je Tita odnosno njegovu bistu mogao postaviti, u svoj ured a da mu to nije bilo naređeno. Bilo bi mi izvanredno drago kad bi netko mogao autentično posvjedočiti da zna primarni razlog postavu te biste u ured predsjednika, tj. da mu je Tuđman kazao uz još nečije svjedočanstvo. No, ovdje je slobodno vjerovati ili sumanjati u sto i jedan razlog toga. Ali ipak je jedno sigurno: Tuđman je, hrvatskom vojskom, pobjedio Titovu JNA i Hrvatska je odcjepljena od njegove Jugoslavije, što proslavljujemo svake godine u Kninu i diljem Lijepe Naše u mjesecu kolovozu.


Nikola Bašić, Vis