Arhiva članaka HRsvijet.net

Borut Pahor i Jadranka Kosor

Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša optužio je aktualnog premijera Boruta Pahora za moguću političku manipulaciju dokumentima nekadašnje Službe državne sigurnosti (SDS), iz vremena kad je Slovenija bila dio Jugoslavije.

O problematici načina čuvanja i pristupa toj osjetljivoj građi održat će se sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka. Naime, jednom je publicistu zabranjen pristup tom arhivu o djelovanju slovenske udbe, što je oporba nazvala skandalom jer tvrdi da bi ti arhivi trebali prema zakonu biti svima dostupni.

Janša je međutim u razgovoru za Slovenski radio odbacio tumačenja premijera Pahora da je dio spomenutog arhiva zatvoren za istraživanja zbog zaštite imena ljudi koji su u vrijeme Jugoslavije tajno surađivali sa SDS-om, ali ne na planu represije nego djelujući u inozemstvu u korist slovenskih nacionalnih interesa.

Janez Janša

Slovenija kao nezavisna država nije nasljednica nekadašnjeg režima i ti bi arhivi trebali biti javni, kazao je Janša. Ustvrdio je da je dio arhiva slovenske udbe, nakon što je odbačen zahtjev publicista Igora Omerze da mu se u taj materijal omogući pristup, dvadesetak dana bio u uredu premijera Boruta Pahora, što otvara prostor za pitanja ne dolazi li do manipulacije tim gradivom, što je ocijenio početkom kraja vladavine prava.

Slovenski mediji pišu da oporba, s Janšom na čelu, sumnjiči premijera Pahora i njegovu vladu da novim zakonom o pristupu starom arhivskom gradivu tajnih službi iz vremena komunizma želi zaštititi političare koji su i danas aktivni. Mediji prenose da je polemika o arhivima udbe povezana s tajnim djelatnostima agenata slovenskih tajnih službi u vrijeme komunizma prema susjednoj Austriji s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog stoljeća

{linkr:related;keywords:arbitra%C3%85%C2%BEni+sporazum;limit:7;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}

{linkr:related;keywords:udba;limit:14;title:vezani+sadr%C3%85%C2%BEaj}