U samostanskoj crkvi sv. Klare u Splitu, u srijedu 25. veljače,svečano je proslavljena 20. obljetnica Molitvenog saveza Legije Srca Isusova i Marijina, koji je utemeljila klarisa s. Marija od Presvetog Srca (Anka Petričević).

Program je započeo Gospinom krunicom i Zlatnom krunicom Srcu Isusovu u 17sati i sv. misom i urom klanjanja u 17. 30, koju je predvodio njihov duhovnik fra Josip Lucić, a pjesmom su je uzveličale sestre klarise.

Na početku misnog slavlja propovjednik je u svojoj pozdravnoj riječi čestitao klarisama prigodnu obljetnicu Molitvenog saveza. Potom je u svojoj propovijedi istaknuo da da je „Utjelovljenje najveličanstvenije Božje djelo, kad je punina vječne ljubavi Duha Svetoga očitovala svoju ljubav nebeskog Oca, a Marija dala na riječ anđela Gabrijela svoj: „Nek mi bude po Tvojoj riječi“. Bio je to najsretniji trenutak ljudske povijesti, jer je tada počelo kucati Presveto srce Sina Božjega Isusa Krista. To je srce izvor i vrelo božanskog života i ljubavi koja se najuže bila sjedinila sa srcem svoje majke BDM. Te ujedinjene dvije ljubavi Isusova i Gospina najviše su pridonijele našem otkupljenju i spasenju.“

Okupljenim vjernicima je uputila riječ s. Marija od presvetog Srca, koja je kazala: „Štujući već od svoga djetinjstva, Presveto Srce, jer me je k Sebi privlačilo kao snažan magnet, i jer su uz pobožnost tome Srcu bili posebno vezani moji osjećaji, u svojim redovničkim danima tako sam žarko željela pokrenuti i voditi euharistijsku zajednicu na čast toga Srca, a za koju mi je tada naš Ordinarij i viši starješina Samostana mon. dr. Frane Franić dao dozvolu već godine 1985. – No još ne bijaše došlo vrijeme da se ideja ostvari. K ovoj pobožnosti pridružila se i pobožnost Srcu Marijinu, te sam, uz potrebne dozvole, svoje opatice č. s. Anđelke Čovo, Diskretorija i Nadbiskupskog ordinarija mons. Ante Jurića, pokrenula Molitveni Savez Legije Srca Isusova i Marijina. Isti Savez je odobren, u tijeku Domovinsko obrambenog rata, 1. travnja 1995. godine, kao molitvena zajednica. Nadbiskupski kancelar mons. Jozo Marendić, predvodio je, s osobitom radošću, svake Prve subote u mjesecu, sat klanjanja pred izloženim Presvetim Sakramentom, nakon njegove bolesti, tu dužnost je preuzeo vlč. Mario Čagalju. Nekoliko prvih godina naša Legija održavala se svakog ponedjeljka u našoj samostanskoj crkvi sv. Klare, u Splitu, s dozvolom opatice č. M. Suzane Muzuković, molitvenu uru, uz nazočnost mnogih članova – vjernika. U posljednjih nekoliko godina održava se srijedom. U svakodnevnom životu Legija ima za cilj da unapređuje kršćanske krijeposti, suzbija zlo a ostvaruje dobro – savršenu ljubav prema Bogu i bližnjemu Po pobožnosti i posveti ovim Srcima obnovit će se naše duše, naše obitelji, Domovina i cijeli Svijet. – poručila je sestra Marija od Presvetog Srca, koja je kazala da legija danas broji više od 1700 članova te pozvale nazočne da ustraju u molitvi i promicanju ove Pobožnosti.“

Na kraju misnoga slavlja fra Josip Lucić se zahvalio klarisama na svemu što čine za mjesnu Crkvu i još jednom čestitao s. Mariji od Presvetog Srca na 20. godišnjici Molitvenog saveza, koji je potaknuo brojne vjernike da se nadahnjuju na Franjinu i Klarinu krjeposnom životu zbog ustrajne molitve i velike ljubavi prema Isusu i Gospi, te najavio skorašnji izlazak sestrine mistične knjige Ti si me zvao. Potom je u ime utemeljiteljice Molitvenog saveza s. Marije od Presvetog Srca uručio plaketu-knjigu Molitvena ura - Srcima Velike Ljubavi, četirima splitskim Molitvenim zajednicama, koje potpomažu Savez svojom molitvom: Radojki Miljak, voditeljici MZ Božjeg Milosrđa „Radnici Milosrdnog Isusa“, Dragici Buljubašić, voditeljici Franjevačkog svjetovnog reda župe Gospe od Pojišana, Anki Šitum, iz Marijine Legije Prezidij Svetohranište Svevišnjeg župa Materinstvo Blažene Djevice Marije na Brdima i MZ Fra Rafo Kalinić, koju vodi fra Petar Bezina, a primila ga je zamjenica voditelja Meri Bartulović.

Nakon otpjevane himne Zdravo Djevo, Kraljice Hrvata, slavlje se nastavilo u prigodnom samostanskom ozračju.

 

Dragica Zeljko Selak