Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić osudio je medijsku kampanju protiv Međugorja, istaknuvši da je očiti cilj te kampanje bio narušavanje odnosa između vjernika, koji prihvaćaju Međugorje u koje godinama hodočaste, i samoga Pape Franje.

– Jako mi je žao što su mediji više i na krivi način davali pozornosti nekim Papinim izjavama o Međugorju, nego njegovim daleko snažnijim porukama vezanim uz drugu problematiku BiH. Oni su bolje rečeno iskrivili i izmanipulirali neke njegove izjave o Međugorju, Gospinim ukazanjima i drugima stvarima koje su s time povezane - kazao je Vrhbosanski nadbiskup u razgovoru za 7Dnevno,

Smatra da je papa Franjo samo poručio pojedinim vidiocima da sa "svojim doživljajima i vlastitim iskustvima ne mogu raditi medijski show s Gospom".

-A Papa je samo na određeni način želio poručiti pojedinim vidiocima da sa svojim doživljajima i vlastitim iskustvima ne mogu raditi medijski show s Gospom i najavljivati kako će se i u koliko sati ona javiti ovdje ili ondje. On im je poručio kako se više trebaju okrenuti i slušati Crkvu koja još uvijek proučava međugorski fenomen i o tome mora donijeti svoj sud - istaknuo je kardinal Puljić.

Smatra da je glavni cilj medijske kampanje bio narušavanje odnosa između vjernika, koji prihvaćaju Međugorje u koje godinama hodočaste, i samoga Pape.

-Zato je neprihvatljivo tu Papinu izjavu tumačiti kao završnu, što su određeni mediji vrlo brzo napravili, očito u želji da naruše dobre odnose između vjernika, koji prihvaćaju Međugorje u koje godinama hodočaste, i samoga Pape koji, vjerujem, da će u vezi Međugorja donijeti pravednu i dobru odluku. Iskreno vam moram kazati da sam vezan uz Međugorje i bio sam u komisiji koja je ispitivala cijeli taj slučaj ukazanja i svoje zaključke i spoznaje dali smo Kongregaciji za nauk vjere, koja ih treba obraditi i prezentirati Svetom Ocu. - istaknuo je Puljić.

Na koncu je poručio kako Međugorje i pojave koje se tamo događaju ne mogu biti grijeh.

-Kad me ljudi pitaju što ja mislim o svemu tome, onda im kažem: Nije grijeh moliti, nije grijeh ispovijedati se, a to je najvažnije - zaključio je kardinal Puljić.

Sastavni dio medijsko-obavještajnog projekta "fašizacije" Hrvatske

Možda najbolji primjer ovakve vrste "operetnog" novinarstva, koju je kardinal Puljić ovom prigodom otvoreno osudio, svakako je nedavni tekst Roberta Bajrušija, objavljen u Globusu.

Tekst je valjda trebao biti analiza međugorskog fenomena, ali je vrlo brzo prešao u konstruiranu tezu o povezanosti HDZ-ovog biračkog tijela i papinog navodnog negiranja međugorskog fenomena, nudeći tvrdnju kako je "HDZ jako ljut na Papu što nije priznao Međugorje"

Te obavještajno-novinarske konstrukcije su otišle toliko daleko da kroz poruke o navodnom HDZ-ovom odupiranju Papi, zbog "njegovih" stavova o Međugorju, imaju za cilj ne samo narušiti odnos između milijuna hodočasnika koji desetljećima pohode Međugorje, nego i najveću oporbenu stranku prikazati kao klerikalnu organizaciju, što analitičari tumače sastavnim djelom projekta "fašizacije" Hrvatske u kome dio medija i stare projugoslavenske obavještajno-političke strukture igraju ključnu ulogu.

 

M.M.