Odbor za proslavu Dana hrvatskih mučenika održao je 30. lipnja u svetištu Gospe od Krasna svoj redoviti godišnji sastanak u cilju priprema za proslavu Dana hrvatskih mučenika koji se već četvrtu godinu obilježava posljednje subote u kolovozu, ove godine 29. kolovoza.

Sastanak je održan pod predsjedanjem gospićko-senjskoga biskupa Mile Bogovića uz radno vodstvo predsjednika Odbora mons. mr. Tomislava Šporčića i sudjelovanje članova odbora - župnika i dekana udbinskog i čuvara svetišta Crkve hrvatskih mučenika mons. mr. Tomislava Rogića, ekonoma biskupije vlč. Nikole Turkalja, Ivana Prpića Špike koji je uz mons. Šporčića zadužen za liturgijsko-glazbeni dio, Zvonka Ranogajca zaduženog za medijsko-promidžbeni dio a na sastanku je bio i kancelar biskupije mr. vlč. Marinko Miličević.

Nakon pozdrava biskupa Bogovića kancelar Miličević pročitao je zapisnik s prošlogodišnjeg sastanka nakon čega su dani naglasci na prošlogodišnje slavlje uz prijedloge za ovogodišnju proslavu.

Ovogodišnjoj proslavi prethodit će trodnevica koju će predslaviti fra Miljenko Stojić, član Hercegovačke franjevačke provincije i vicepostulator postupka mučeništva fra Lea Petrovića i 65 subraće. Prvog dana, u srijedu 26. kolovoza, nakon večernje mise će se predstaviti katalog kipara Kuzme Kovačića vezan za oltarni reljef koji će do tada biti dovršen i kojim će se zaokružiti gradnja Crkve hrvatskih mučenika.

Trećeg dana trodnevnice 28. lipnja će se prikazati film o ubijenim hercegovačkim franjevcima. Ovogodišnje misno slavlje će predslaviti biskup Bogović a očekuje se oko 10 tisuća hodočasnika. Kako je istaknuo čuvar svetišta mons. Rogić, već se preko mrežne stranice najavljuju hodočasničke skupine. Misnom slavlju će prethoditi križni put s Krbavskog polja i crkve Sv. Marka Groba a predvodit će ga fra Miljenko Stojić uz sestre milosrdnice, čija će predstavnica s. Veronika Popić i ove godine prinijeti svijeću u procesiji.

Nakon mise koju će od 11 do 13 sati prenositi HTV bit će i nastup crkvenog zbora i klape s Brača pod vodstvom Stipe Vrandečića. Povodom Dana hrvatskih mučenika tiskat će se plakat i kalendar, a o pojedinostima će se izvijestiti na konferenciji za novinare 21. kolovoza u 11 sati u Gospiću.

 

M.M.