Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država odobrila je 2 milijuna i 500 tisuća dolara za potporu Crkvama u Istočnoj i Srednjoj Europi. Novac će biti namijenjen promicanju razvojnih programa za mlade, podupiranju pothvata evangelizacije i jačanju obiteljskoga pastorala u nekadašnjim državama socijalističkoga bloka – istaknuto je u priopćenju Potpovjerenstva Američke biskupske konferencije za pomoć europskim Crkvama.


Te su države morale stvarati prostor za molitvu i duhovni rast – pojasnio je nadbiskup Chicaga Blase Cupich, hrvatskoga podrijetla, predsjednik Biskupskoga potpovjerenstva. Stoga je zadovoljenje svih pastoralnih potreba tih država pravi izazov, a odobreni će fondovi „pridonijeti rješavanju većih problema" – istaknuo je nadbiskup Cupich.

Među projektima koji će se financirati iz odobrenoga fonda je i projekt mađarske udruge „Te-Te" u biskupiji Szombathely, koja se zanima se za prirodno reguliranje obitelji i za zdravlje žena, nudeći prirodna rješenja za neplodnost. Drugi pak projekt koji će biti financiran jest projekt sestara Albertinki u Irkustsku, u Rusiji, a riječ je o izgradnji vrtića za djecu siromašnih obitelji, te osiguranja 50 toplih obroka za maloljetnike, pomažući tako njihov fizički i duhovni razvoj.

Odobreni novac Biskupsko potpovjerenstvo obično prikuplja u korizmeno vrijeme. Ove će se godine prikupljati 10. veljače, odnosno na Pepelnicu, izvijestio je Radio Vatikan.

 

M.M.