Euharistijsko slavlje trećeg dana trodnevnice uoči Stepinčeva u zagrebačkoj katedrali, u utorak 9. veljače, predvodio je apostolski administrator Vojnoga ordinarijata Juraj Jezerinac. U homiliji biskup je podsjetio na ključne trenutke u Stepinčevu životu, koji je od samih početaka bio obilježen mučeništvom.

Osvrnuo se i na optužbe na Stepinčev račun s kojima se i danas susrećemo, ističući kako nevinost kardinala Stepinca sjaji kao svjetlost te da ga nikakva tama ne može zasjeniti. Što ga više napadaju, mi smo ponosniji na njega, poručio je biskup Jezerinac.

Prisjetio se svog osobnog susreta sa Stepincem kada mu je kardinal još kao djetetu govorio o svojim teškoćama jer kao zagrebački nadbiskup nije mogao vršiti svoju službu: "Rekao mi je: 'Kako je meni teško! No, Bogu hvala i na tome'". Kardinal Stepinac bio je čovjek patnje i zato je nazvan mučenikom. Patnja je dio čovjekova života, i premda danas postoji mišljenje da čovjeka treba lišiti patnje, valja znati da onaj koji želi iskorijeniti patnju mora prvo iskorijeniti ljubav koja bez patnje ne postoji, istaknuo je biskup, prenosi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na kraju homilije pozvao je vjernike da ne budu žrtve vremena ni mentaliteta, već da preuzmu ulogu kreatora vremena i oblikovatelja javnog mnijenja. Nije znak slobode uzimati sve zdravo za gotovo, nego snagom prosudbe uma i srca razabirati između onoga od čega čovjek i društvo može živjeti i onoga što zatvara. Danas je potrebna čista, nepatvorena dioptrija oka, uma i srca, kako bismo bez magle mogli otkrivati putove obnove čovjeka i društva, zaključio je biskup Jezerinac.

U koncelebraciji bili su mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim blaženog kardinala Alojzija Stepinca, preč. Stjepan Večković, kancelar Nadbiskupskoga duhovnog stola, preč. Marko Kovač, moderator Nadbiskupskoga duhovnog stola, te policijski kapelan don Marin Drago Kozić. Asistirali su bogoslovi Požeške biskupije.

 

M.M.