Krunicom i Svetom Misom u župnoj crkvi Svetog Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu, koju je predvodio župnik don Ivan Delić, i paljenjem svijeća pred zvonikom stare župne crkve, u srijedu, 5. prosinca obilježena je 73. obljetnica od tragične pogibije 97 mještana, koji su, zajedno sa svećenikom don Antom Rubignonijem živote izgubili prilikom savezničkog bombardiranja u Drugom svjetskom ratu.

Misi zadušnici s procesijom i odriješenjem, osim brojnih potomaka poginulih Sućurana, i ostalih mještana, nazočili su i gradonačelnik Ivan Udovičić sa suradnicima, gradski vijećnici, članovi Mjesnog odbora, predstavnici Društva Bijaći, predstavnici DVD-a Mladost, i predstavnici brojnih gradskih institucija i udruga, koji su u spomen na sve nevine žrtve nastradale prilikom stravičnog napada 36 savezničkih bombardera, položili vijence i upalili svijeće na mjestu stradanja.

Na mjestu nekadašnje crkve, koja je tog kobnog dana u 15.05 sati, pred sam početak poslijepodnevne pobožnosti, direktnim pogotkom sravnjena sa zemljom, danas se nalazi samo zvonik, koji je jedini ostao čitav nakon napada, a na zvoniku se nalazi spomen ploča s imenima poginulih, dok su u povodu 70. obljetnice stradanja obilježeni i temelji stare župne crkve, kao mjesto pijeteta.

U anglo-američkom bombardiranju Kaštel Sućurca, 5. prosinca 1943., u 15.05 poslijepodne, poginulo je 97 mještana, od kojih njih 65 u crkvi za vrijeme misnoga slavlja, zajedno sa svećenikom don Antom Rubignonijem. Kaštel Sućurac je u to vrijeme bio mjesto sa oko 2200 stanovnika, a osim brojnih žrtava, pod smrtonosnim teretom savezničkih bombardera B 52 potpuno je razoreno i 38 kuća, dok ih je 50-ak oštećeno.Župna crkva je u naletu bombardera direktnim pogotkom sravnjena sa zemljom, mnogi nevini Sućurani su nastradali, a brojne obitelji su ostale bez svojih najmilijih.

Inače, na spomen-ploči na starom zvoniku je u vremenu od 1968. do 1993. stajalo kako su nastradali bile "žrtve fašističkog terora", a natpis je nakon 50 godina, u slobodnoj Hrvatskoj, na inicijativu pojedinih mještana,koji su čitav slučaj temeljito istražili, zamijenjen s istinitim natpisom, pa tako na spomen ploči danas stoji kako su poginuli “nevine žrtve savezničkog bombardiranja”. Osim toga,prije nekoliko godina otkriveno je kako je veći dio žrtavasavezničkogbombardiranja Kaštel Sućurca, točnije njih 69, uvršteno na popise žrtava u Jasenovcu, Research Instituta u New Yorku.

Za vrijeme pobožnosti, don Ivan Delić se poimenice prisjetio svih nevinih žrtava nastradalih prilikom stravičnog savezničkog pohoda za vrijeme misnog slavlja 05. prosinca 1943., dan uoči blagdana sv. Nikole.

Vjernici su se nakon pobožnosti u župnoj crkvi, uz pjesmu i upaljene svijeće uputili prema kampanelu nekadašnje crkve, na kojemu se nalazi spomen ploča s imenima svih poginulih Sućurana, te su predvođeni sućuračkim župnikom izmolili odrišenje, zapalili svijeće i položili vijence.

 

R.D.