Nakon što je prošle godine Republika Hrvatska dala podići u Boričevcu spomenik u sjećanje na 24 žrtve iz obitelji Ivezić koje su ubili srpski ustanici 27. srpnja 1941. godine, ove godine posmrtni ostaci Ivezićevih pokopani su u zajedničku grobnicu podignutu pokraj crkve Rođenja Blažene Djevice Marije i spomenika Ivezićima. U grobnici su položeni ostaci 24 ekshumirane žrtve od kojih je najmlađa, dječak Jakov imao samo 3 godine a najstarija Boja Ivezić 79 godina. Osim toga u grobnici se nalaze 4 neidentificirane žrtve kao i 9 žrtava koje potražuju obitelji i Uprava za zatočene i nestale RH.

Grobnicu Ivezićevih blagoslovio je 27. srpnja župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić a tom činu je prethodila svečana procesija od crkve Rođenja BDM do grobnice u kojoj su sudjelovali članovi brojnih udruga s njihovim zastavama. Nakon blagoslova vijenac je u ime svih Ivezića položila Marija Bebić Krpan iz Malog Lošinja. Ona je u svom nadahnutom i emotivnom govoru kod spomenika Ivezićima zatražila da se 27. srpnja proglasi spomendanom Brotnja i Boričevca a cijeli kraj spomen-područjem. Isto tako je istaknula da je 1997. godine podnesen državi zahtjev za povratkom nasilno otete imovine Boričevljana, no do danas nije ništa riješeno. Uime Hrvatskog žrtvoslovnog društva Ante Beljo je poručio da su glavni motiv i predmet njihova rada 1700 grobnica s oko 30 tisuća žrtava djelovanja.

Uime Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović vijenac je položio umirovljeni general pukovnik Mile Ćuk, a uime Vlade RH i Ministarstva hrvatskih branitelja pomoćnik ministra Stjepan Sučić i državni tajnik Ivan Vukić. Vijence su položili i predstavnici udruge Hrvatski domobran, podružnica Osijek, Zaprešić, Zadar i Sisak, zatim Hrvatskog žrtvoslovnog društva, Udruge branitelja Slunja, Rakovice i Cetingrada, branitelja iz Malog Lošinja, Udruge Hrvatske domovinske vojske 1941.-45. iz Ogulina kao i Hrvatske stranke prava.

Mons. Pecić na kraju je poručio da su žrtve ljubav nebeska koju nosimo u svojim mislima.

 

M.M.