Peto regionalno hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja Republike Hrvatske održano je u petak 26. srpnja u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske.

Slavlje je počelo procesijom iz samostanskog dvorišta, Glavičkom ulicom preko Trga kralja Tomislava do crkve Čudotvorne Gospe Sinjske. U procesiji vijorile su se zastave postrojba MORH-a i MUP-a, stjegovi djelatnih postrojbi Oružanih snaga Republike Hrvatske i braniteljskih udruga. Posebno su bila istaknuta četiri stijega: Republike Hrvatske, Svete Stolice, Vojnog ordinarijata i stijeg Čudotvorne Gospe Sinjske. Za vrijeme procesije svirao je puhački orkestar Hrvatske vojske.

Nakon procesije uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio vojni biskup Jure Bogdan uz koncelebraciju generalnog vikara Jakova Mamića, provincijala fra Marka Mrše, gvardijana fra Ante Čove, župnika fra Perice Maslaća i desetak svećenika, vojnih i policijskih kapelana.

Na početku gvardijan svetišta uputio je riječi pozdrava biskupu Bogdanu, svećenicima, vojsci, policiji, braniteljima te predstavnicima gradskih vlasti grada Sinja i općina Cetinske krajine, a na kraju riječ pozdrava uputio je i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše.

U homiliji mons. Bogdan naglasio je važnost Dekaloga, 10 Božjih zapovjedi, te napomenuo da je 26. srpnja ujedno i blagdan sv. Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije, objavljeno je na mrežnim stranicama sinjskoga svetišta.

 

M.M.