Zauzimanje prvih mjesta šteti društvenim i crkvenim zajednicama, jer uništava bratstvo, istaknuo je Papa u svom nedjeljnom nagovoru okupljenim vjernicima na trgu Svetog Petra.

Osvrćući se na današnje Evanđelje, u kojem Luka opisuje Isusovo sudjelovanje na gozbi, što ju je u svojoj kući priredio jedan od prvaka farizejskih. Papa se sa zakašnjenjem pojavio na prozoru Apostolske palače te su ljudi na trgu Sv. Petra postali čak i nervozni, misleći na moguće uzroke tog zakašnjenja. Sa svojim uobičajenim načinom sam je objasnio razlog i molio, da ga opravdaju: ostao je naime 25 minuta u liftu. Zahvalio je i vatrogascima, koji su ga oslobodili iz te neugodne situacije.

Isus pokazuje dva temeljna stajališta za naš život: poniznost i širokogrudnu nesebičnost. U prvom redu upozorava goste da ne sjedaju na prva mjesta, kako ne bi morali prepustiti mjesto nekom važnijem. Moramo poduzeti inicijativu poštivanja važnosti drugoga i eventualno čekati da nas drugi uvaže. Isus nam time pokazuje put poniznosti, jer je to istinski put, koji omogućuje zdrave odnose. Obraćajući se onome koji iskazuje gostoprimstvo, Isus upozorava na važnost selekcije pozvanih na gozbu, navodeći kako – ako želiš biti sretan – trebaš pozvati siromahe, bogalje, hrome i slijepe, očitujući na taj način logiku Boga oca. Ključ za interpretaciju ovog njegovog govora je Božja nagrada, koja je mnogo veća od ljudskog uzvrata, što obično iskrivljuje odnose, služeći se osobnim interesima u međusobnima odnosima, koji bi morali biti širokogrudni i bezuvjetni. Isus time označuje ključ za otvaranje puta prema mnogo većem užitku, a to je sudjelovanje u Božjoj ljubavi, koja povezuje zemaljski i nebeski stol.

Danas se obilježava Svjetski dan molitve za brigu o stvorenome svijetu. To je Papi pružilo priliku da upozori javnost kako je ekumenska molitva, koja animira svijest ljudi, obveza za zaštitu našega zajedničkog doma, počevši od održivog načina osobnog i obiteljskog života.

Danas započinje i priprava za svetkovinu sv. Franje Asiškog, to je prema Papinom uvjerenju zgodna prilika za hvalu Bogu za sva njegova stvorenja i za preuzimanje odgovornosti pred krikom zemlje. Priopćio je nazočnom mnoštvu, da u srijedu odlazi na sedmodnevno apostolsko putovanje u Afriku, tijekom kojeg će posjetiti narode Mozambika, Madagaskara i Mauricija te preporučio da ga prate svojim molitvama, kako bi taj pastirski posjet mogao uroditi željenim plodovima.

 

M.M.