Violist Aleksandar Milošev i pijanist Lovro Pogorelić nastupili su sinoć, 20. srpnja, u sklopu glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara, a u njihovom koncertiranju istinski su uživali ljubitelji glazbe u atriju Kneževa dvora.

Vrsni duo Milošev i Pogorelić izveo je Sonatu za violu i klavir Dmitrija Šostakoviča i Sonatu za violinu i klavir u A-duru Césara Francka u transkripciji za violu, a raspoloženu festivalsku publiku nagradio je s čak dva glazbena dodatka, Schumannovom sonatom Märchenbilder koju je publika dočekala s oduševljenjem, a zatim i nešto laganijom Sonatom za violu i klavir u f-molu Johannesa Brahmsa, kojom su zaključili ovu, vrhunskoj glazbi posvećenu, festivalsku večer.

Dobro poznat festivalskoj publici, Aleksandar Milošev glazbenik je širokih stilskih interesa.Kao zahtjevan komorni glazbenik, Milošev je član gudačkog Kvarteta Tartini te Zagrebačkih solista, ali i vođa dionica viola Slovenske filharmonije, a istu poziciju je obnašao i u Münchenskoj te Londonskoj filharmoniji. Od svoje sedamnaeste godine Lovro Pogorelić redovito koncertira širom svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti. Kritičari ga nazivaju majstorom za klavirom, izdvajajući tehniku koja mu dopušta da ispuni prostor zvučnim bojama te sposobnost da se koncentrira i fokusira na način koji opčinjava slušatelja. Izvanredni je profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te je odlikovan Prešernovom nagradom, najvišom slovenskom nagradom za umjetnička postignuća.

 

M.B.