U nastavku glazbenog programa 69. Dubrovačkih ljetnih igara nastupit će blizanci Peter i Zoltán Katona profesionalno poznati pod imenom Katona Twins, na koncertu u četvrtak, 12. srpnja u 21.30 u Vala Beach Clubu Hotela Palace. Igre ovim koncertom koji vodi na glazbeno putovanje od Madrida do Buenos Airesa, kreću s izvedbama na novoj lokaciji u suradnji s Jadranskim luksuznim hotelima.

Izvrsno dočekani od strane glazbenih kritičara, Katona Twins vješto spajaju klasičnu glazbu s popularnijim glazbenim žanrovima. Britanski Daily Telegraph pisao je “kako je njihove izvedbe teško nadmašiti zahvaljujući osebujnom šarmu, strastvenosti, duhu i bogatoj ekspresiji.” Newyorški The Times također je pohvalio izvođače ističući kako su “identični ne samo kada je u pitanju dobar izgled, već i način sviranja te šarmantan scenski nastup, Peter i Zoltan znaju kako napraviti dobar šou.” Nastupali su u najpoznatijim koncertnim dvoranama diljem svijeta kao što su Carnegie Hall, Wigmore Hall, amsterdamska Concertgebouw, Konzerthaus u Beču i tokijska Suntory Hall te su osvojili više od deset međunarodnih nagrada na uglednim natjecanjima. Njihov raznoliki repertoar pokriva raspon od Bachovih djela i Piazzollinih tango skladbi do klasika popularne glazbe koje izvodi u vlastitim aranžmanima. Na programu dubrovačkog koncerta su Piazzolla, Rodrigo, Mangoré, Albéniz, Granados te de Falla. Ulaznica za koncert uključuje čašu vina.

Vala Beach Club bit će festivalska pozornica i u utorak, 31. srpnja 2018., kada će s početkom u 21.30 sati, tu nastupiti francuski harmonikaš Vincent Peirani i saksofonist Emile Parisien, umjetnici koji dijele jedinstven glazbeni izričaj koji je teško svrstati u jedan žanr, uz improvizaciju kao vodeći princip. Oba su dobitnici prestižnih nagrada, među kojima se ističe ECHO Jazz u kategoriji najboljeg inozemnog ansambla 2015.

 

M.B.