U Arab-Hebrew Theatreu u Tel Avivu ovih dana je održana svjetska premijera novog dokumentarca Jakova Sedlara "Jasenovac – istina". Nakon ove projekcije film će biti prikazan u europskim gradovima, SAD-u i u Hrvatskoj gdje će premijera biti 4. travnja u Zagrebu. 

Prije projekcije u kinu koje je bio krcato uvod je dao prof. Mordecai Padwa, a nakon filma publika je s Jakovom Sedlarom razgovarala nešto više od pola sata. Najveći broj pitanja odnosio se na komunistički Jasenovac, jer o tome prije nisu znali praktički ništa.

O filmu i reakcijama novinari Večernjeg lista razgovarali su s redateljem Jakovom Sedlarom.

-Publiku su isključivo činili Izraelci, što me posebno raduje, jer je ovo dokaz da je veliki interes i za našu povijest i uopće za Hrvatsku u Izraelu. Na kraju filma bio je vrlo dug aplauz, nimalo namješten, nego iskren, jer su gledatelji shvatili koliko rada stoji iza ovoga filma. Naime, prof. Padwa je prije početka filma rekao kako iza svega stoji 12 godina ozbiljnoga istraživanja koje je donijelo mnogo novih dokumenata i saznanja o temi Jasenovca. Naravno, ovdje je najveći interes bio za govorenje o sudbini Židova, što je razumljivo, no cijeli film je publika pratila u velikoj tišini i interesu za temu - istaknuo je Sedlar u razgovoru za Večernji list.

Ističe kako je zahvaljujući jugoslavenskoj propagandi u Izraelu jako dugo vjerovalo da je Tito bio saveznik Izraela.

-Sudeći po pitanjima, najviše ih je zanimala povijest jasenovačkoga logora nakon 1945. Naime, nitko od prisutnih nije imao pojma da je Jasenovac postojao sve do 1951., o čemu u filmu svjedoče dvojica slovenskih partizana. O toj činjenici kao i o sudbini Židova u Titovoj Jugoslaviji bilo je i najviše pitanja. Naime, publiku je iznenadila i činjenica da je tretman Židova u komunističkoj Jugoslaviji bio jako loš. Da su mnogi u lancima dovedeni u Rijeku i prije ukrcaja na brod "Radnik" morali su se pismeno i "dobrovoljno" odreći svega što su im konfiscirali komunisti. Tko to nije učinio, završio bi, umjesto u Izraelu, u logoru. To ih je iznenadilo, jer je u Izraelu dugo postojala propaganda kako je Tito bio uz Izrael, a istina je totalno obrnuta. Također, nevjerojatna im je bila i činjenica kako postoje ogromna odstupanja kada je u pitanju broj žrtava. To nikako nisu mogli razumjeti, ali nakon mojih dodatnih objašnjenja koja su se odnosila na stalnu velikosrpsku propagandu koja je i Stepinca svrstala među zločince, mislim da su gledatelji razumjeli o čemu se tu radi.. - kazao je Sedlar.

Podsjetio je da se moramo suočiti s činjenicom da je Jasenovac bio u funkciji od 1941., pa sve do njegova zatvaranja 1951.

-Teško je reći kakve će reakcije biti u Hrvatskoj. Volio bih da se nakon gledanja filma razgovara o činjenicama, novim činjenicama koje film donosi. Bit ce mi žao ako se gledatelji unaprijed, prije gledanja, podijele u dva suprotstavljena  tabora. Mislim da je došlo vrijeme u kojemu će se suditi prema činjenicama, a ne prema ponavljanju starih neistina, da ne kažem laži. Ovaj film nisam radio da bih bilo koga optužio ili opravdao, radio sam ga iz želje da se približimo istini ma kako ona bolna bila. Jasenovac je od 1941., pa sve do njegova zatvaranja 1951., velika omča oko vrata našemu narodu. Jedino nam istina može pomoći da se ta agonija ne produlji unedogled. Na nama je, kao narodu, da se odredimo prema istini, ma kako ona bolna bila. Bez bilo kakvoga revizionizma ili ponavljanja starih laži.

Podsjetio je kako je publiku u Izraelu zanimao njegov stav o ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću.

-Jedno od pitanja bilo je vezano uz ministra Hasanbegovića. Pitanje je postavio jedan student. Odgovorio sam mu da osobno poznajem ministra i da on i svi drugi u Izraelu mogu mirno spavati što se njega i cijele Hrvatske tiče. Rekao sam mu neka ne nasjeda na buku onih kojima je jedino stalo do njihovih vlastitih materijalnih interesa, nikako do Hrvatske. Ministar je ozbiljan povjesničar koji poštuje sve ono što Izrael jest, prijatelj je židovskoga naroda, a u to će se uskoro moći i uvjeriti svi u Svetoj zemlji. Na ovaj odgovor dobio sam aplauz - ističe Sedlar.

Smatra da će se rasprave o ustašama i partizanima voditi sve do trenutka kada će se ta pitanja riješiti argumentima, na normalan, civiliziran način.

-Rasprave o ustašama i partizanima bit će vrlo intenzivne sve do momenta kada će se ta pitanja riješiti argumentima, na normalan, civiliziran način, bez ponavljanja starih optužbi koje se temelje na poluistinama ili lažima. Mi ćemo stalno imati traume i stalno ćemo gubiti vrijeme na tu vrstu rasprava, jer se kao društvo nismo do kraja odredili što je prava istina o ustašama, a što o partizanima. Tuđmanova ideja o pomirbi bila je odlična, ali za dogovor morate imati konsenzus. Ne može se samo optuživati jedna strana, a čim se drugoj spomenu evidentno učinjeni zločini, odmah se govori o povijesnom revizionizmu i revanšizmu. Osobno ni u jednom svom filmu nisam želio biti netko tko bi želio zatajiti bilo čiji zločin. Uvijek su me iritirali oni koji su, zbog vlastitih interesa, ponavljali stare laži. Sudeći po situaciji u Hrvatskoj, bojim se da će proći još dosta vremena da možemo argumentirano razgovarati - zaključuje Sedlar.

 

R.H.