Dr. sc. Ante Čuvalo otrgnuo je sinoć zaboravu, uspomene na strahote koje su doživjeli civili, vojnici, žene i mladež nekadašnje općine Ljubuški, na Bleiburgu i Križnom putu od Bleiburga do Ljubuškog.

Strahote rata i poraća koje nikada nisu doživjele svoju katarzu, ostat će zauvijek zapisane u ovoj knjizi kao vječna opomena novim generacijama.

Mnoštvo je zastrašujućih i intrigantnih priča sabrano u ovom dijelu. Priče koje su se taložile u pogrbljenim tijelima seljaka, težaka, žena djece i staraca , a koje nisu smjele izbiti na svjetlo dana.

Represija komunističke partije, oštrom sabljom prolazila je sjenom Ljubuških škrtih oranica i svojim oštrim bridom odsijecala svaki klas što se na trenutak izdigao iznad straha, gasila je svaki plemičak istine i svaku žeđ za pravdom utišavala je zadahom ocvalog imperija.

Neki su se u ovoj koloni našli sasvim slučajno, a većina je gajila jednaku želju i jednake snove. Sanjali su Nezavisnu državu Hrvatsku. Državu pravde, blagostanja i ljubavi. Željeli su slobodno živjeti i bez sustezanja pričati o svome imenu, djedu, porijeklu, svemu onome što čovjeka odvaja od iskonskog instikta.

Hrvatska se jednako sanjala u Ljubuškom kao i u Zagrebu, kao i u svim ostalim dijelovima Herceg-Bosne i danas jednako živi u pomalo vihoru prepuštenom narodu , iza divljih obronaka Dinare. Hercegovina živi i nada se , ne zaboravlja svoje žrtve i pamti svoje hrvatsko porijeklo.

Organizatori predstavljanja knjige „Od Bleiburga do Ljubuškog – Svjedočenja preživjelih“, održanog u četvrtak navečer, su Hrvatska udruga Benedikt i Kulturno umjetnička udruga Sv. Kliment. Uz autora knjige dr.sc. Antu Čuvala, još su govorili dr.sc. Ivo Lučić, povjesničar Tomislav Đonlić, dr. Vide Popović, a ulomke iz knjige čitala je Mladenka Grujica.

Veličanstven skup održan u Dominikanskom samostanu u Splitu, svojim prisustvom također su uveličali: Ženska vokalna skupina KUD-Salona, izaslanik Splitsko-dalmatinskog župana Ivan Bačak, načelnik općine Ljubuški Neven Barbarić, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Petar Škorić i mnogi drugi.

 

Miljenko Marinić