U organizaciji braniteljskih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u  Zadru je u petak predstavljen roman "Medaljon".

Prozni prvijenac mostarske pjesnikinje Anite Martinac, zadarskoj su publici predstavili književnik i novinar Miljenko Stojić, Ivan Zlopaša te Davor Aras.
Govoreći o romanu, Miljenko Stojić se osvrnuo i na problem "različitih reinterpretacija povijesti".

-Za vrijeme jugokomunizma govorili su uglavnom o njima novinarski ili u naporu njihove paradigme reinterpretacije povijesti, za vrijeme, nazovimo, demokracije još se uglavnom čeka na konačnu ocjenu tih revolucionarnih skupina pa da se onda krene u umjetničko stvaranje. Anita Martinac ništa ne čeka, ali ništa i ne prejudicira. Ona samo iznosi na vidjelo kako je sve doživio puk, onaj koji je to nosio na svojim plećima. Čitajući roman spoznat ćemo da mu nije nimalo bilo lako - istaknuo je Stojić.

I drugi promotor roman je ocijenio književno iznimno vrijednim a u "povijesno-istražiteljskom smislu značajnim iskorakom".

-Roman Medaljon, svojevrsni je spomenik patnjama jedne obitelji ali i dragocjeno povijesno štivo o neistraženom djelu naše ne tako davne prošlosti. Knjiga se pojavljuje u prigodi 70-obljetnice bleiburške tragedije koja je, nije pretenciozno to naglasiti, otpočela događajima koji su se zbili u Hercegovini nakon veljače 1945. godine. Knjiga je to koja prva pokušava otvoreno progovoriti o Križarima, odnosno Škriparima, pojašnjavajući nam dobrim djelom povijesne okolnosti i motive zbog kojih su se ti ljudi odlučili odmetnuti u šumu - kazao je Zlopaša.

Davor Aras, svojedobno i sam žrtva komunističkih progona, kazao je kako se prezentacije ovog romana u početku prihvatio isključivo zbog organizatora, odnosno zadarskih braniteljskih udruga.

- Međutim, sukus ovog romana otkrio sam već na njegovoj desetoj stranici. Riječ je rečenici "olovne plahte straha pritisnule su zapadnu Hercegovinu". Kad sam pročitao tu rečenicu u misli mi se vratilo ono razdoblje od 1972. do 1990. godine i mnogi događaji iz tog razdoblja. Nakon što sam se uspio pribrati, roman sam isčitao u jednom dahu - kazao je Aras, dodajući kako ne vidi boljeg načina da svoje komplimente izrazi autorici i njezinom književnom djelu.

Na koncu se predstavljačima i zadarskim Udrugama, na čelu s Josipom Adžićem, zahvalila i sama autorica, istaknuvši kako je riječ o knjizi koja je "namjenjena mladim naraštajima, koji o ovom razdoblju znaju jako malo ili ne znaju ništa".

Ukupnom ugođaju znatno je pridonijelo i nekoliko domoljubnih skladbi u izvedbi vokalne skupine "Magnifico", te voditeljica programa Vesna Matešić.

 

D. Š.