Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Vlado Tuđa , ovih je dana u serioznim pripremama za dvije nove samostalne izložbe, koje ga uskoro očekuju u Trstu ( svaka s po nekoliko stotina recentnih radova ). Naravno dio vremena posvećuje kontinuiranom slikanju, posebice slikanju na velikim formatima, a koji ga u posljednje vrijeme privlače. Izlagačka aktivnost se vezuje za četiri vrlo zapažene njegove samostalne izložbe u Trstu, Parizu, Zagrebu i Splitu. Niz djela Vlade Tuđe nalazi se u brojnim muzejima i privatnim zbirkama.

-Iznimna je aktivnost u Vašem atelijeru.

-Da, najprije moram spomenuti da radim ove velike formate, za Italiju, za izložbe u Trstu, iduće godine u proljeće, u Galeriji Palazza Constanta, tamo ću izložitio oko 150 slika, to su akrili na mediapanu, papiru i platnu i 50 skulptura. Nakon ove slijedi doista ogromna izložba u Muzeju Revoltela, tamo bih trebao izložiti između 200 i 300 radova, na dvije razine. Da ne bilo zabune, nije riječ o retrospektivi već o izboru novih radova.

-Što je ključ Vaših motiva?

-Cijelo moje slikarstvo poodijeljeno je na tri dijela, figurativni ekspresionizam, apstrakcija i posebno apstraktni pejzaž. To su tri teme koje stalno obrađujem na svoj način. Kada se umorim od jedne teme idem na drugu, tako mijenjam i formate. Veći format dopušta veću maštovitost i ruka sama leti. U manjem formatu se ističu filigranski potezi.

-U Vašem se radu osobito ističe kolor, jak, žestoko kolor.

-Volim jak kolor, često još dodajem pigmente kako bih ga pojačao.

-Moram primijetiti, dugo se znamo, što ste stariji slikate žešće, snažnije.

-To se već pokazalo na izložbi u Parizu. To je donekle i rezultat bolesti. Slikao sam za Pariz radost i tugu, crno i bijelo, tamno i svijetlo.

-Jesu li Vaši motivi posve imaginarni ili stvarni?

-Posve su izmaštani, sve radim iz mašte. Rekao sam za RAI, ja na ovoj zemlji samo hodam, u mislima sam u nebu. Rezultat moga rada temelji se na mojoj mašti.

-Za Vas je slikanje radost.

-To je strast i što je čovjek stariji sve je više osjeća.

-Što je novo sada u atelijeru?

-Još uvijek radim ciklus slika koji ide iduće godine u Italiju. Što se tiče izlaganja, unatoč dvije ponude, neću izlagati.

-O Vašoj se skulpturi manje govori.

-U skulpturi sam samo želio nastaviti slikarstvo. Ja kada radim skulpturu, slikam. Slikam u drvu, metalu, u glini. Motivika je ista. Skulptura me odmara kada se umorim od slikarstva.Drago mi je što ću moći izložiti i više skulptura na ovim izložbama. Kolekcionari vole moje skulpture,posebno bikove.

 

Miroslav Pelikan