Uoči ovogodišnje 76. obljetnice jugokomunisitčkog ubojstva hercegovačkih franjevaca u Širokom Brijegu proveden je natječja u kojem je nagrađen sinjski umjetnik Miro Čugura, piše portal Ferata.

Želeći njegovati spomen na 66 hercegovačkih franjevaca, Vicepostulatura postupka mučeništva ‘Fra Leo Petrović i 65 subraće’, u suradnji s Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne raspisala je Natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci tijekom i u poraću Drugog svjetkog rata za uratke iz književnosti, glazbe, likovne kulture, povijesti, računalstva, umjetničke fotografije i videa.

Na Natječaj se prijavio i Sinjanin Miro Čugura sa slikom ‘CCCV-LXVI’, koja prikazuje naciljanu širokobriješku crkvu, rađenu u tehnici suhi pastel 40 x 60 cm. Za svoje slikarsko djelo kojim je povezao 305. obljetnicu Sinjske alke i 66 pobijenih hercegovačkih franjevaca Čugura je osvojio treću nagradu.

P0dsjetimo, prva nagrada pripala je Željku Lekiću iz Drvara. Napravio je suhom olovkom crtež 66 križeva (spomenik) i 66 križeva (grobnica).

 

M.J.