Svestrani hrvatski likovni umjetnik,akademski kipar i i akademski glazbenik i nadasve vatreni sokolar,Vitold Košir ,autor je ponajprije složenog skulptorskog opusa,u kome se posebice ističe ciklus stela od betona,uokvirenih željeznim okvirom s nizom nefigurativnih motiva povezanih u jedinstvenu cjelinu.

Taj tvrdi materijal,beton,vještom autorovom rukom,gestom i zamisli,ostavlja neupitni dojam vrenja,pomicanja,gibanja mase,koja na površini tvori različite slike.Svaka stela pripovijeda svoju priču,govori o samo svom poznatom ili nepoznatom događaju,zbivanju,govorenju ili slušanju riječi,vjetra,lepeta krila,prodirućeg pogleda ptica.

Koširov beton je naprosto živ,naizgled posve mekan,plastičan,izvire iz unutarnjosti skulpture,stele,poput čudesnog vulkana stvarajući iznenađujući tvorbu materijala,sljubljenost betona i željeza.

Kada bi izložili više desetaka kameno željeznih struktura u krug,recimo u sjajnom volumenu zagrebačkog Francuskog paviljona,izronila bi tajanstvena povezanost stela,razlog njihovog stvarnog postojanja.

Isto tako u seriji ovalnih formi koje dominiraju u slikoskulpturama ( za koje osobno mislim kako je riječ o posveti krilu ptice,letu,mogućnosti letenja i nevjerojatnom osjećaju slobode,neograničenosti) Košir je maestralno konstruirao svijet sačinjen od betona,živog betona, koji prepun vreline izvire i razlijeva se na površini.

Oživljeni kamen Vitolda Košira iznimni je autorski doprinos aktualnoj umjetničkoj produkciji,jednako kao i figurativni opus istoga autora,specifičnog stila i izvedbe,nešto manjeg ali jednako strastvenog opsega.

 

Miroslav Pelikan