Slavodobitnik završne utrke 301. Sinjske alke je Tino Radanović koji je u tri trke ostvario ukupno sedam punata, u prvom krugu pogodio je u "dva", u drugom u "sridu" i u trećem ponovno u "dva".

Slavodobitnikom ga je proglasio alkarski vojvoda Ante Vučić i na koplje mu privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, koje će slavodobitnik pronijeti ulicama Sinja. Čestitala mu je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, pokroviteljica Sinjske alke, darujući slavodobitniku sablju i zlatnim prstenom s hrvatskim grbom.

U svečanoj loži okupili su se i predstavnici najvišeg državnog vrha i ministri u Vladi na čelu s predsjednicom Republike i pokroviteljicom te manifestacije Kolindom Grabar Kitarović. Alku prati i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, vojni ordinarij Jure Bogdan, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Vlade Tihomir Orešković i predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, članovi diplomatskog zbora i mnogui drugi. Posebno burno, dugim pljeskom, pozdravljen je čelnik HDZ-a Andrej Plenković te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U Alkarskim dvorima upriličeno je svečano primanje kojem su, osim predsjednice, nazočili Reiner i Orešković, ministri u Vladi s tehničkim mandatom te predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Mosta Božo Petrov, član Predsjedništva SDP-a i predsjednik splitsko-dalmatinskog SDP-a Arsen Bauk, gradonačelnici Zagreba i Splita Milan Bandić i Ivo Baldasar, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) Predrag Stipanović.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić istaknuo je kako Sinjska alka ulazi u četvrto stoljeće postojanja kao spomen na slavnu bitku protiv turskih osvajača 1715. godine.

-Održavajući se iz godine u godinu, Alka preslikava život naroda cetinskog kraja i kao takva nije ostala samo viteški turnir, nego je postala zgusnuta povijest naših radosti i stradanja. Sinjska alka je izrasla iz herojstva naših pradjedova kao pobjeda pravde nad nepravdom, dobra nad zlom. Na ovim povijesnim uzbirkanim prostorima tu poruku Alke hrvatski narod u dolini pitome Cetine često je morao i praktično dokazivati, a u nedavnoj prošlosti i u Domovinskom ratu - istaknuo je Jukić.

Uoči otvaranja nadmetanja Alkarski vojvoda Ante Vučić u tradicionalnom obraćanju poručio je kako narodu treba vratiti vjeru u bolje sutra a alkarskim je momcima poručio da pokažu ponosno vitešku igru "kako bi podsjetili one koji su u borbi za vlast da časno vode tu borbu".

-A oni kojima će narod dati povjerenje na predstojećim parlamentarnim izborima da vladaju savjesno i odgovorno vodeći se vredotama naših predaka. Neka im glavni cilj bude slobodna, gospodarski oporavljena i prosperitetna Hrvatska u kojoj će svi njezini građani imati pravo živjeti dostojanstvenim životom. Samo takvi ljudi mogu biti birani i voditi nam jedinu Hrvatsku - kazao je Vučić.

 

M.B.