Internet kao mediji i aktivnosti putem društvenih mreža bile su jedno od poprišta predizborne bitke na prošlim predsjedničkim izborima.

U samom finišu predizborne utrke, popularnost aktualne predsjednice i tadašnje izazivačice Kolinde Grabar Kitarović porasla je na društvenim mrežama u odnosu na bivšeg predsjednika Ivu Josipovića. U konačnici, rezultat predsjedničkih izbora potvrdio je točnost pokazatelja popularnosti koji su se mogli iščitati na društvenim mrežama.

Društvene mreže bit će jedno od glavnih sredstava putem kojih će stranke i kandidati loviti glasove birača na predstojećim izborima što dokazuju brojne stranice pokrenute u predizborne svrhe.

Predsjednički izbori, međutim, neće ostati zapamćeni po aktivnostima na društvenim mrežama nego prema druga dva puno značajnija detalja. Ono što će ostati zabilježeno uz te izbore svakako je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović ali i zastrašujuća izjava Zorana Milanovića izrečena u izbornoj noći.

-Pred ljudima je izbor 'ili mi ili oni'. Pritom ne mislim ni na kakav obračun,nego na jasan izbor između dobroga i lošega, između svijetloga i tamnoga- rekao je Milanović, predodredivši sebe osobno za vođu "svijetlih".

Upravo na tom tragu, odnosno na insistiranju na prebrojavanjima na titoiste i tuđmaniste, uslijedile su i najnovije aktivnosti određenih lijevih skupina na društvenim mrežama.

Na udaru Milasnovićevog "Mi ili Oni" iznova se našao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Nakon višemjesečnih pravosudnih udara na ovog bivšeg SDP-ovca, koji se u međuvremenu razišao i s drugim "otpadnikom" Ivom Josipovićem, krenuli su svojevrsni udari na društvenim mrežama.

Tako je utemeljena i facebook stranica ''MI ili ONI'' putem koje se zagrebačkog gradonačelnika i bivšeg istaknutog SDP-ovca otvoreno pokušava vratiti među titoiste.

-Milan Bandić poziva da "stavimo glave skupa kao 90-te kad smo se obranili od velikosrpske agresije", a njegovo sudjelovanje u Domovinskom ratu svodi se na "prvu crtu obrane" na Peščenici u Zagrebu, kao i njegovoga partijskog druga Milanovića! To je isti onaj Bandić koji na reveru ujutro nosi Tita, a popodne Stepinca. Licemjerni populist koji je kad zatreba najveći branitelj, pa najveći titoist, po potrebi i tuđmanovac, a u duši je zapravo i jedino SDP-ovac... - objavljeno je na facebook stranica ''MI ili ONI''.

Ovakav komentar izravno uperen protiv zagrebačkog gradonačelnika, odmah je putem određenih internet portala, otvorenih za predizborna razračunavanja, pripisan HDZ-u, kome se pokušava pripisati i insistiranje na podjelama između titoista i tuđmanista.

-Očito je kako iza navedene stranice stoji desna politička opcija jer se građanima nudi izbor između Tuđmana i Tita, kao izbor između svjetla i tame. Također je zanimljivo da su autori žestoko napali zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića - objavio je inmediaspolitika.hr, portal koji se pojavio prije par dana.

Analitičari, međutim, ukazuju na malu vjerojatnost kako iza takvih poruka Milanu Bandiću stoji HDZ.

-Nakon razilaska Milana Bandića sa Zoranom Milanovićem, a nedavno i sa Ivom Josipovićem, HDZ nema nikakvih potreba ni na koji način pritiskati zagrebačkog gradonačelnika, pa ni aktivnostima na društvenim mrežama. Interes za takvo što postoji na drugoj strani, odnosno u timovima Zorana Milanovića i Ive Josipovića. Stoga, ove poruke treba čitati kao "pilu naopaku", odnosno kao poruke Bandiću da se vrati u okružje iz koga se otisnuo u političke vode - navodi Josip Zdunić, politički analitičar HRsvijeta.

Ukazuje i kako je lijevoj opciji Milan Bandić iznimno dragocjen.

- Kreator teze "Mi ili oni" je Zoran Milanović. U istom tom kontekstu su i četiri godine vladavine Kukuriku koalicije, ali i ova poruka Bandiću, koji SDP-u u skoroj budućnosti može biti dragocjen u raznim preslagivanjima - od državne razine, do Vukovara, Knina ili Zagreba - zaključuje Zdunić, dodajući da uopće nije iznenađen ovakvim potezima lijevih aktivista na društvenim mrežama.

 

R.H.