Zahvaljujući filmskom entuzijasti Toni Volariću, Hrvatska radiotelevizija (HRT) imala je čast na 30. obljetnicu (15. rujna 2021.) nastanka i izvođenja skladbe Zrinka Tutića i Rajka Dujmića „Moja Domovina“, prikazati dokumentarni film o nastanku ove pjesme, koju su već neki prozvali i drugom hrvatskom himnom.

Zbog čega HRT nije sam došao na ideju i snimila jednu ovakvu emisiju, zbog čega je trebalo čekati tolike godine da se ona pojavi u privatnoj produkciji (sic!), bez nekih od glavnih aktera poput Rajka Dujmića i Arsena Dedića? Čak nije bilo ni Olivera Dragojevića!

Sada na 30.obljetnicu izvođenja pronašao se termin i to na I. programu!

Inače, jedan od najzaslužnijih za snimanje i propagiranje ove domoljubne pjesme bio je producent Vladimir Mihaljek-Miha. Njegov doprinos nije nažalost dovoljno istaknut, iako je uz Damira Gotala i osnivač i „Croatian Music Aida“ iz kojeg se kasnije razvila i Hrvatska glazbena unija.

Miha je bio taj koji je 1991., u samo nekoliko dana, prikupio gotovo sve pjevače, njih 168 (Hrvatski Band Aid)!

Kad su autori donijeli Mihaljeku pjesmu na preslušavanje u tekstu je nedostajala samo jedna, najvažnija riječ – HRVATSKA! Miha je rekao da ne želi biti producent te pjesme, ako u njenom tekstu nema te riječi. Onda su je tek na njegovu intervenciju ubacili, istina, samo jednom i to na kraju, što je podiglo tu skladbu do neba! To je istina.

Istina je da je HRT nakon prvog izvođenja ove pjesme u središnjem Dnevniku (1991.) snimila i izjave sudionika za jednu emisiju, ali te su se izjave u međuvremenu “izgubile“ i ta dokumentarna emisija o toj pjesmi nikada nije bila prikazana.

Inače, prvi puta „Moja Domovina“ javno je izvedena 16. siječnja 1992. u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a u povodu međunarodnog priznanja hrvatske državnosti, na svečanom koncertu kojem su bili nazočni svi najistaknutiji hrvatski političari, na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, koji je na kraju i osobno došao čestitati izvođačima. I ovaj koncert, kojim je dirigirao Miljenko Prohaska, a režirao Ivica Krajač, organizirao je Mihaljek!

Mihaljek je zajedno sa mnom na 15.-tu obljetnu „Moje Domovine“ organizirao koncert u zagrebačkom Vatroslavu Lisinskom posvećen ovoj pjesmi, ali ni tada nije bilo HRT-a! Snimanje koncerta morali smo platiti – sami!

Vjerujemo da to ne će ostati jedini dokumentarni film o nastanku i izvođenju neke istaknutije hrvatske domoljubne pjesme, tim prije jer smo tijekom Domovinskog rata umnogome slušali i pjesme Tomislava Ivčića („Stop the war in Croatia“), Mladena Kvesića (“Mi smo garda Hrvatska“) , Marka Perkovića Thompsona („Bojna Čavoglave“), Ive Fabijana (Kreni gardo“), Đuke Čaića („Hrvatine“), Hrvoja Hegedušića („Stoji grad“), Đani Maršana („Bože, čuvaj Hrvatsku“, „Viva Croatia“), Jure Stublića („Bili cvitak“) i druge.

Mladen Pavković