Ružica Ćavar, predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj i članica Predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva uputila je otvoreno pismo Vojku Obersnelu, gradonačelniku Rijeke.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Gospodine Obersnel!

   Pratila sam u Večernjem listu Vašu polemiku s redateljem Jakovom Sedlarom. Posebno me se dojmio Vaš odgovor u Večernjem od 14. studenog 2014. godine. Kažete da ste ponosni što pripadate tzv. Socijaldemokratskoj partiji (SDP) koja je slijednik Komunističke partije SFR Jugoslavije. To znači da ste ponosni i na partiju čiji je slijednik Vaša partija.

   Vaša partija SDP je po demokratskim i moralnim pravilima (ako znate što su ta pravila) trebala startati u novom demokratskom društvu kao i sve druge novoosnovane političke stranke, a ne naslijediti svu materijalnu imovinu totalitarne partije koja je ne samo ubijala i zlostavljala, nego i pljačkala narod kako je htjela. Dakle, sva ta imovina je trebala biti nacionalizirana, tj. vraćena narodu, a ne Vašoj partiji, što je vrlo nemoralno.

   Drugo, ako ste naslijedili Komunističku partiju, onda ste uz tu imovinu naslijedili i sva zločinačka djela te partije. Svaki zločinac ima u sebi i nešto manje ili više dobro, ali njemu se sudi kao zločincu za njegove zločine, a ne oslobađa ga se zbog nekih i dobrih djela.

   Vi kažete da se Vaša partija ispričala Deklaracijom od 3. studenog 1990. godine. Znači za sva zlodjela zločincu se dovoljno ispričati, kao da netko nekoga slučajno trkne u tramvaju. Tako i Vi, kao i Vama slični ponosni slijednici zločinačke partije, ponosno nastavljate obnašati vlast u demokratskoj novoj državi kao da se ništa nije ni dogodilo. Usuđujete se napadati i kritizirati čestite ljude koji vole svoju zemlju i svoj narod, te cijene sve što je dobro kroz povijest toga naroda učinjeno. Vi osuđujete pojedine osobe koje su najviše moguće žrtvovale za svoj narod i domovinu. A što ste Vi i Vama slični, osim za svoje privilegije, učinili za hrvatsku domovinu ili bar samo za Rijeku? Vaše ponašanje i Vašega štićenika Olivera Frljića, na žalost intendanta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, zaista je beskrupulozno i monstruozno.

   U prilogu Vam dostavljam članak francuskog književnika Christophea Dolbeaua: "Hrvatska 1945: Obezglavljeni narod" u kojemu se opisuje samo jedan dio strašnih zločina koje je Vaša zločinačka partija prednica počinila!", kaže se u otvorenom pismu Ružiće Čavar upućenom gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu.

M.M.