Angažiranje ''nepristranih'' stručnjaka, friziranje anketa, izvlačenje prljavog veša - sličan obrazac viđen je pred izbore 2009. Iza oba stoji isti čovjek, navodi u svojoj analizi Direktno.hr.

Operacija Barbika – istina ili mit? Upute za predsjedničku kampanju navedene u tom dokumentu realiziraju se iz dana u dan, bez dubljeg propitkivanja o njihovim ciljevima i adresi s koje su poslane na Pantovčak. Podsjetimo, riječ je o anonimnom pismu koje je u srpnju stiglo u Ured predsjednika, a koje izgleda kao da je nastalo u SDP-u. Sadrži akcije kojima bi se, ususret skorim izborima za predsjednika republike, trebala diskreditirati protukandidatkinja aktualnog šefa države Ive Josipovića, HDZ-ova Kolinda Grabar-Kitarović.

Tako je u popisu akcija, među ostalim, bilo navedeno kako bi medije trebalo što više ''pumpati'' s tobožnjim skandalima i pikanterijama iz Kolindinog privatnog života, navodnim ljubavnicima, a plan je bio i izraditi karikaturu Barbike koja pleše Užičko kolo. Spominje se i plasiranje namještene ankete u kojoj Kolinda loše stoji u utrci za predsjednicu. Friziranje anketa može se već smatrati dobro odrađenim poslom jer Ivo Josipović iznenađujuće dobro kotira u 'istraživanjima' javnog mnijenja, koja se iz tjedna u tjedan vrte po mainstream medijima.

Rukopis Krešimira Macana

Čiji je rukopis iza Josipovićeve kampanje? Sada je postalo i službeno da za predsjednika radi PR mag Krešimir Macan, čija je agencija Manjgura sklopila ugovor s Josipovićevim izbornim stožerom.

Nismo mogli ne primijetiti kako PR obrazac opisan u aferi Barbika neodoljivo podsjeća na Macanovu kampanju za IDS i lokalne izbore 2009., u koju je bila uključena i kampanja za IDS-ovog Borisa Miletića za gradonačelnika Pule. Glavni rival Jakovčićevom taboru bio je tada Plinio Cuccurin, s nezavisnom listom Ladonja, ujedno i član Uprave Adris grupe, sa značajnim utjecajem u poslovnim krugovima. Macan je tada pomno razradio komunikacijsku strategiju, uključivši u tim i Dragana Bagića, direktora odjela istraživanja javnog mnijenja u agenciji Puls. Njihov plan s definiranim smjerovima napada na Cuccurina procurio je na Internet, na istarski portal ipress.hr. Među Macanovim ''uputama'' posebno se istaknuo anketni inženjering, a značajno je i angažiranje ''nepristranih'' stručnjaka u naoko nezavisnim medijima i putem Interneta.

Zadatak Manjgure bio je pobrinuti se da rezultate istraživanja javnog mnijenja mediji prikazuju što nepovoljnijima za Ladonju. Cilj je bio i što više diskreditirati Cuccurina te stvoriti dojam o sumnjivom i neuspješnom predizboru za njegovu listu. 

Detalji strategije iz istarske ''štorje'' prilično nalikuju ''modusu operandi'' u aktualnoj kampanji za predsjedničke izbore, pa ako hoćete i ''Barbici''. Iako je sam Ivo Josipović tvrdio kako mu Barbiku podmeće desnica uz pomoć paraobavještajnog podzemlja, sličnost s Macanovom strategijom u Istri ipak daje naslutiti da je akcija zapravo krenula iz lijevih, da ne kažemo njegovih, krugova.

No Macan, baš kao ni službena glasnogovornica Josipovićevog izbornog stožera Mladenka Šarić, ne žele komentirati Macanov angažman u kampanji.

''Samo sam savjetnik kampanje, ne vodim ništa pa su time daljnji upiti izlišni'', rekao je kratko Macan za Direktno.hr.

Suradnja s Rakarom

Osim što je Macan u aktualnu kampanju uključen kao savjetnik Ivi Josipoviću, u medijima se pojavila i informacija kako je na njegovu agenciju Manjguru registriran i hosting web stranice www.predsjednicki-izbori.hr, na kojoj se, pod paskom Josipoviću dragog glavnog urednika Drage Pilsela, svakodnevno plasiraju ankete i tekstovi koji mahom idu na ruku aktualnom predsjedniku, a deru po konkurenciji, poglavito Kolindi.

Sam Macan je za direktno.hr demantirao kako Manjgura stoji iza hostinga spomenute stranice. 

Kad govorimo o Macanu, ne možemo ne spomenuti njegovu kontinuiranu suradnju s bliskim Josipovićevim suradnikom, blogerom i stručnjakom za političku komunikaciju Markom Rakarom. Hrvatska javnost još će dugo pamtiti Internet uratke pod pseudonimom Bijesprvi, iza kojeg stoji upravo spomenuti dvojac u kombinaciji s donedavnom Milanovićevom savjetnicom Zinkom Bardić. Predmet razračunavanja uoči parlamentarnih izbora 2007., bio je, među ostalim, Sanaderov ministar Ivica ''Kiro Prosviro'' Kirin i proslavljeni ''Jubito'' video.

Godine su prolazile, kampanje se redale, a sada Macan i Rakar ponovno zajedno ''udaraju'' u predizbornom timu Ive Josipovića, navodi Direktno.hr.

 

M.M.