U Splitu, 15. travnja, održana je svečana akademija i skupština Udruge hrvatske domovinske vojske 1941.-1945., koja je osnovana 1991. godine.

Udruga se svih proteklih godina svesrdno zalagala za unapređenje zakonskih prava koja se odnose na mirovinsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje kao i socijalnu skrb sudionika hrvatske domovinske vojske i članova njihove obitelji, istraživala prebivališta i počivališta i gubilišta sudionika hrvatske domovinske vojske, brinula za uređenje prebivališta-grobova i podizanje spomen obilježja, te je promicala i promiče, čuvala i čuva temeljne vrijednosti hrvatskog naroda i svojim radom doprinosi napretku cijelog društva, promicanju domoljubnih, rodoljubnih i kršćanskih vrijednosti, a cilj joj je da kroz svoje djelovanje izvijestiti svoje članove i sve zainteresirane o povijesti Drugog svjetskog rata kao i Domovinsko obrambenog rata i najnoviju povijest, kulture i duhovnosti hrvatskog naroda kako bi se na temelju istoga oblikovali kao bolji vjernici, domoljubi i rodoljubi.

Naglasak posebno stavlja na najveću nesreću hrvatskog naroda u povijesti, na sudjelovanje (svake godine) u svetoj misi zadušnici u Bleiburgu, koji je sinonim za stradanje Hrvata nakon Drugog svjetskog rata, na križni put na kojem su stradali mnogi nevini civili i vojnici, do Bleiburga i natrag preko Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije do Makedonije i Bugarske granice, te na taj način odaje počasti nevino stradalima, obilazeći masovne grobnice gdje se njezini članovi mole, polažu cvijeće i pale svijeću.

Uz članove svečanoj akademiji Skupštine nazočili su brojni gosti iz kulturnog, društvenog i javnog života grada Splita, uz doživotnog i počasnog predsjednika Petra Tomaša, sudionika Križnog puta, za novog predsjednika Udruge izabran je pukovnik Mate Buljubašić, sudionik Domovinsko obrambenog rata.

 

S. M.