Zaključkom o suradnji s Bosnom i Hercegovinom kod pružanja pravne pomoći u kaznenim postupcima, hrvatska vlada je u srijedu na sjednici u potpunosti odbacila navode i izrazila zabrinutost sadržajem pojedinih pravosudnih akata koje je Hrvatskoj uputila susjedna BiH.

 

Predsjednik Vlade Zoran Milanović tom prigodom je istaknuo da političke optužnice više neće primati niti po njima postupati.

-Nakon 20 godina političke optužnice dopustiti nećemo. Ako je netko za nešto konkretno odgovoran takvim se ljudima može suditi i u Hrvatskoj, teoretski. A političke optužnice više Hrvatska neće primati. I na to preventivno upozoravam, prije svega susjede da gledaju svoj posao, a mi ćemo gledati svoj posao - to je poruka - rekao je premijer Zoran Milanović u povodu pojedinih zamolbi koje je BiH uputila Hrvatskoj.

U zamolbama BiH upućenima hrvatskim pravosudnim tijelima za postupanje se, naime, u činjeničnom opisu kaznenih djela koristi široko postavljeno i ekstenzivno tumačeno sudioništvo u udruženom zločinačkom pothvatu, koje uključuje razne pripadnike oružanih snaga, policije, sigurnosnih i obavještajnih službi Republike Hrvatske, pa i članove političkih struktura i članove tijela vlasti.

>>Ministri obrane Hrvatske i BiH ne znaju ništa o optužnicama protiv časnika HV-a i HVO-a

Također, u spomenutim optužnicama koristi se i formulacija po kojoj su se zločini događali u okviru širokog i sustavnog napada vojnih snaga u koje je navodno bila uključena Hrvatska vojska.

-Dvadeset godina nakon rata, dvije godine prije zaključenja rada Haaškog tribunala, nama dolaze predmeti s političkim inkriminacijama, s političkim frazama kojih smo se naslušali i nagledali, a o kojima je i Haaški tribunal nešto rekao kad je u pitanju Republika Hrvatska i naša uloga u BiH, u oslobodilačkom ratu i 'Oluji' - istaknuo je Milanović.

Smatra kako je riječ o zahtjevima koji ne sadrže niti jedan argumentirani razlog za pravno postupanje.

-Protivne su našim nacionalnim interesima i moramo jasno dati do znanja da po tome nećemo postupati - poručio je Milanović, dodajući kako se radi o zahtjevima koji ne sadrže niti jedan argumentirani razlog za postupanje.

Miljenić: Takve stvari " vrijeđaju pravni poredak RH"

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić smatra kako takve stvari " vrijeđaju pravni poredak RH".

-U opisu događanja u BiH spominju se napadi hrvatske vojske i neke stvari koje naprosto, po našem viđenju, nisu točne i one vrijeđaju pravni poredak RH. One ne proilaze iz međunarodnih sporazuma koji su bili na snazi i iskrivljuju sliku o tome što se tamo događalo - kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić, dodajući kako se nada da će pravosudna tijela u BiH poštivati takav stav Hrvatske i "odstupiti od teza koje nisu točne i vrijeđaju naš pravni poredak".

Podsjetimo, iste takve politički montirane optužnice protiv Hrvata, sročene na osnovu podataka iz vojnog tužilaštva JNA i arhiva KOS-a, podigla je i Srbija, a i provela je neka suđenja, uključujući i ono protiv Veljka Marića.

 

M.M.